11.10.2013 12:41

Ziemeļkoreja draud nogremdēt ASV lidmašīnu bāzes kuģi

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Ziemeļkoreja piektdien draudējusi "apglabāt jūrā" ASV lidmašīnu bāzes kuģi, asi nosodot ASV, Japānas un Dienvidkorejas flotes manevrus, kas sākās ceturtdien Korejas pussalas dienvidu piekrastē.

Manevros piedalīsies ASV aviācijas bāzes kuģis "USS George Washington", kā arī vairāki Japānas un Dienvidkorejas karakuģi.

"Kara manevri parāda, ka ASV–Japānas–Dienvidkorejas militārā savienība ir attīstījusies par kodolkara savienību un sākusi darboties," paziņoja Ziemeļkorejas komiteja Korejas miermīlīgai apvienošanai.

Phenjana brīdināja, ka gadījumā, ja šīs trīs valstis sāks kodolkaru, Ziemeļkorejas "revolucionārie bruņotie spēki nekavējoties sāks pretuzbrukumu, lai apglabātu jūrā agresorus, provokatorus ar visu transportkuģi", paziņoja komiteja.

Ziemeļkoreja ir vairākkārt nosodījusi trīs valstu militāros manevrus un draudējusi ar pretuzbrukumiem.

Otrdien Phenjana brīdināja Vašingtonu, ka Korejas pussalas piekrastes ūdeņos plānotie ASV, Japānas un Dienvidkorejas flotes manevri var izraisīt "briesmīgu katastrofu".

Divu dienu manevriem bija jāsākas jau otrdien, bet tie uz laiku tika atlikti tuvojošā taifūna dēļ.

ASV un Dienvidkorejas amatpersonas šos manevrus raksturoja kā meklēšanas un glābšanas mācības, lai uzlabotu reakciju humāno katastrofu gadījumā.

Seula un Vašingtona pagājušajā nedēļā piekrita kopīgai stratēģijai attiecībā uz Ziemeļkorejas kodoluzbrukuma draudiem, kurus saasinājusi novecojuša plutonija reaktora darba atsākšana komunistiskajā valstī.

Analītiķi uzskata, ka Ziemeļkoreja ar savu kareivīgo retoriku vēlas piesaistīt ASV uzmanību un atsākt dialogu.