22.07.2013 10:03

ASV bankrotējusi vesela pilsēta, kas var pazudināt sapņus par pārtikušām vecumdienām

Autors  Delfi.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

ASV pieaug bažas par Detroitas pilsētas bankrota sekām – gan tādēļ, ka vēl nekad par maksātnespējīgu nav atzīta tik liela pilsēta, gan tādēļ, ka šī bankrota sekas uz savas ādas var nākties izjust tūkstošiem vai pat miljoniem cilvēku.

Iedzīvotāji, kreditori, uzņēmēji, investori un daudzi pilsētas struktūrās nodarbinātie, kuru pensiju plāni tagad var tikt atzīti par spēkā neesošiem, – iespējamo cietēju sarakstu uzskaita "CNBC".

Turklāt Detroitas bankrots var kļūt par juridisku precedentu, jo arī daudzas citas lielas ASV pilsētas slīgst parādos, kas ietver arī saistības pret miljoniem publiskā sektora darbinieku, kas jau devušies pensijā.

"Visi saka: "Ak, tā taču ir Detroita! Es domāju, tā jau bija bankrotējusi." Bet Detroita nav unikāla. Tas pats notiek Čikāgā, Ņujorkā, Sandjego un Sanhosē, ar daudz lielākām pilsētām šajā valstī. Tas varbūt nav tik ekstrēmi kā Detroitā, bet daudzas no šīm pilsētām saskaras ar tādām pašām problēmām," norādījis Mičiganas universitātes ekonomists Ēriks Skorsone.

"Delfi" jau ziņoja, ka pirms dažām dienām ASV autobūves centrs – Mičiganas štata lielākā pilsēta Detroita, kas jau gadiem cīnās ekonomikas lejupslīdi un iedzīvotāju skaita sarukumu, – paziņoja par bankrota pieteikuma iesniegšanu, tā atzīstot, ka nespēj samaksāt savus 18 miljardus ASV dolāru (aptuveni 9,67 miljardi latu) lielos parādus.

Kopš 2010. gada bankrota pieteikumus iesniegušas 36 ASV pilsētas, bet Detroita var kļūt par lielāko līdz šim bankrotējušo pilsētu ASV vēsturē.