11.07.2013 17:13

Spiegošanas skandāla dēļ no amata atkāpies Luksemburgas premjers

Autors  Delfi.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Luksemburgā sagaidāmas jaunas parlamenta vēlēšanas, jo premjerministrs Žans Klods Junkers 10. jūlijā, reaģējot uz valstī uzvirmojošu spiegošanas skandālu, paziņojis, ka atkāpsies no amata, vēsta raidsabiedrība BBC.

Ž. K. Junkers, kurš no 2005. līdz 2013. gadam bija eirozonas valstu finanšu ministru grupas vadītājs (tā saukā Eiro grupa), bet Luksemburgas premjers ir kopš 1995. gada, paziņojis parlamentam, ka no amata atkāpsies ceturtdien, kad dosies uz monarha pili, lai ierosinātu jaunas vēlēšanas.

Parlamentu oficiāli var atlaist tikai valsts vadītājs – Lielhercogs Anrī.

Pieredzējušā politiķa demisija seko apsūdzībām, ka viņš nav apturējis tādas izlūkdienestu darbības kā nelegālu telefonsarunu noklausīšanos un korupciju. Premjeru rīkoties un pavērt ceļu jaunām vēlēšanām aicināja viņa koalīcijas partneri no sociālistu partijas.

Luksemburgas parlamentam nodotā ziņojumā ir pieminēta virkne valsts drošības aģentūras SREL, kuru pārrauga premjers, pārkāpumu. To vidū ir politiķu sarunu noklausīšanās, automašīnu iegāde privātai lietošanai un kukuļu pieņemšana, lai nodrošinātu piekļuvi vietējām amatpersonām.

Ž. K. Junkers savu vainu noliedz, norādot, ka drošības dienesta pārraudzīšana nav bijusi viņa darba prioritāte, bet daudzi pārmet, ka viņš pārāk daudz laika veltījis saviem eirozonas pienākumiem.

Ziņojums par aģentu nelikumīgajām darbībām sagatavots pēc tam, kad vietējos medijos tika publicēta slepeni ierakstīta 2008. gadā notikusi Ž. K. Junkera un SREL tā laika vadītāja Marko Milles saruna.

Drošībnieku šefs Ž. K. Junkeram atklājis, ka dienests noklausījies Luksemburgas Lielhercoga sarunu un ka monarhs uztur regulārus kontaktus ar britu izlūkdienestu MI6.

Pašreizējā valdība savus pienākumus pildīs līdz vēlēšanām, tomēr tā nevarēs pieņemt jaunus likumus. Domājams, ka svarīgi lēmumu tik un tā nav gaidāmi, jo parlamenta deputāti gatavojas doties vasaras pārtraukumā.