24.07.2015 09:23

Urbanovičs: Latvijas parlaments ir zaudējis kontroli gan pār sīkumiem, gan svarīgām lietām

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Urbanovičs: Latvijas parlaments ir zaudējis kontroli gan pār sīkumiem, gan svarīgām lietām Saeimas kanceleja

Latvijas parlaments ir zaudējis kontroli gan pār sīkumiem, gan svarīgām lietām, intervijā laikrakstam "Neatkarīgā" teica partijas "Saskaņa" Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs.

Viņaprāt Latvijas parlamentā jau vairāk nekā desmit gadu garumā ir iznīcināta parlamentāra darba būtība - veikt sabiedrisku auditu sabiedrībai svarīgos jautājumos.

Ikvienas demokrātiskas valsts parlaments ir vieta, kurā tiek iztirzāti sabiedrībai svarīgi jautājumi, kur to risināšanas pieejas valdībai ir jāaizstāv un jāpamato. Latvijā nekas tāds vairāk nenotiekot. Pat par imigrācijas jautājumiem valdība atsakās diskutēt un atbildēt uz jautājumiem.

Tas pats attiecas uz palīdzības plāniem Grieķijai. Parlaments esot zaudējis kontroli gan pār sīkumiem, gan pār būtiskām lietām.

"Saeimai nav nekādas kontroles pār Latvijas specdienestiem. Parlamenta kontrole pār specdienestiem ir normāla parlamentārās kontroles forma visdemokrātiskākajās pasaules valstīs - ASV un Vāciju ieskaitot. Savukārt Latvijā parlamentam nav nekādas iespējas pārraudzīt pat ikvienā saimniecības nozarē notiekošo," skaidro Urbanovičs.

Tas radot iespēju ministriem uzvesties kā attiecīgās nozares absolūtiem monarhiem, kā Romas imperatoriem. Var pavēlēt jebko, un tas tiks izpildīts. "Nerons senajā Romā pavēlēja, un zirgs kļuva par senāta locekli, bet mūsdienu Latvijā ar tādām pat metodēm, pēc viena ministra vēlmes, jebkurš zirgs var kļūt par valsts uzņēmuma valdes locekli," pauda politiķis.

Viņaprāt, ja tiek dota milzīga vara, tad tā apdullina, samaitā un tad var izdot pavēles, kuras aizliegs turēt roku kabatā vai sāli uz galda.