23.07.2015 16:18

Nodod tiesai krimināllietu par AS "Pasažieru vilciens" pārtraukto vilcienu iepirkumu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Nodod tiesai krimināllietu par AS "Pasažieru vilciens" pārtraukto vilcienu iepirkumu Delfi.foto.lv

Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors ceturtdien, 22. jūlijā, tiesai nosūtījis krimināllietu saistībā ar AS "Pasažieru vilciens" (PV) pārtraukto vilcienu iepirkumu, portālam "Aprinķis.lv" pavēstīja ģenerālprokuratūras pārstāve Aiga Eiduka.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai pie kriminālatbildības saukti četri PV bijušie valdes locekļi, kuru prettiesisko darbību rezultātā, noslēdzot augsta riska darījumu ar Spānijas komercsabiedrības "Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles, S.A."(CAF), valstij saistībā ar nerealizēto projektu nodarīts mantisks zaudējums 1,485 miljonu eiro apmērā.

Apsūdzētās personas pie kriminālatbildības sauktas pēc Krimināllikuma 318. panta otrās daļas (likuma redakcijā līdz 1.04.2013.), un lieta izskatīšanai nodota Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesai.

Prokuratūra jau iepriekš informēja, ka 2013. gada martā, izskatot Satiksmes ministrijas iesniegumu par pārtraukto pasažieru vilcienu iepirkumu un izvērtējot iesniegumam pievienotos un pārbaudes gaitā saņemtos materiālus, pieņēma lēmumu sākt kriminālprocesu par noziegumiem valsts institūciju dienestā.

Pārbaudes rezultātā tika konstatēts, ka PV valdes rīcībā, 2012. gada 2. aprīlī noslēdzot pasažieru vilciena piegādes un uzturēšanas līgumu ar Spānijas kapitālsabiedrību "CAF", ir saskatāmas Krimināllikumā paredzētās noziegumu pazīmes.

Kā zināms, PV līgumu par jaunu vilcienu piegādi Latvijai ar vilcienu ražotāju no Spānijas "CAF" parakstīja 2012. gada aprīlī. Vēlāk tika konstatēts, ka Nila Freivalda vadītās PV valdes parakstītais līgums neatbilst sākotnējam iepirkuma nolikumam, kādēļ var tikt apdraudēta Eiropas Savienības fondu finansējuma saņemšana šim darījumam. Tika izsludināts jauns iepirkums toreizējā PV valdes priekšsēdētāja Arta Birkmaņa vadībā, taču arī tas netika realizēts, jo vilcieni izrādījās pārāk dārgi.

Vienlaikus uz nebūšanām PV noradījusi arī Valsts kontrole, kura, vecot revīziju, secinājusi, ka uzņēmums gadiem ilgi strādājis bez stratēģiska redzējuma par savu vietu un lomu valsts ekonomikā. Turklāt visspilgtāk Satiksmes ministrijas un PV nemākulīgā sadarbība izpaudusies saistībā ar jauno vilcienu iegādi, secināja VK.