16.07.2015 11:15

Piedaloties Latvijas Valsts policijai, starptautiskā operācijā likvidēts hakeru forums

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Piedaloties Latvijas Valsts policijai, starptautiskā operācijā likvidēts hakeru forums ekrānšāviņš no darkode.me

Šonedēļ likvidēts viens no pasaules ietekmīgākajiem hakeru forumiem – "Darkode". Piedalījās arī Latvijas Valsts policijai (VP), starptautiskas operācijas laikā aizturētas 28 personas un veiktas 37 kratīšanas 18 valstīs, kurās atsavināts liels daudzums datoru, datu nesēju un citu tehnisko ierīču.

VP Sabiedrisko attiecību nodaļā informēja, ka starptautisko operāciju ar Eiropola Eiropas kibernoziegumu centra atbalstu vadīja Federālais izmeklēšanas birojs (FIB), un operācijā kopā piedalījās tiesībsargājošās iestādes no Austrālijas, Brazīlijas, Kanādas, Horvātijas, Kolumbijas, Kipras, Dānijas, Somijas, Maķedonijas, Vācijas, Izraēlas, Latvijas, Nigērijas, Bosnijas un Hercegovinas, Rumānijas, Serbijas, Zviedrijas, Apvienotās Karalistes un Amerikas Savienotajām Valstīm.

Visas izmeklēšanas darbības tika koordinētas no komandcentriem, kurus bija izveidojuši FIB darbinieki Pitsburgā, ASV un Eiropola darbinieki Hāgā, Nīderlandē. Latvijā atsevišķas izmeklēšanas darbības veica VP Starptautiskā sadarbības biroja un Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes amatpersonas. Operācijas laikā tika pārņemta foruma vadība un foruma mājaslapā tika izvietots paziņojums, ka forums ir aizturēts.

Latvijā tika veiktas atsevišķas izmeklēšanas darbības – Rīgā tika veikta kratīšana ar forumu saistītas personas dzīvesvietā. Kratīšanas laikā atrasta ne tikai datortehnika, bet arī narkotiskās vielas – trīs grami hašiša un pieci grami MDMA tablešu, tādēļ par narkotisko vielu glabāšanu 1992. gadā dzimušais dzīvokļa iemītnieks aizturēts. Šobrīd pret vīrieti uzsākts kriminālprocess par narkotisko vielu glabāšanu, taču pēc izņemtās datortehnikas ekspertīzes tiks lemts arī par turpmāko izmeklēšanas virzību saistībā ar iespējamu kibernoziegumu veikšanu atbilstoši ASV likumdošanai.

Valsts policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka aizturētais bijis aktīvs foruma lietotājs.

"Darkode" forums izveidots 2009. gadā, tam kopā bija 250–300 lietotāju, starp kuriem bija arī vairāki pasaules spējīgākie hakeri. Galvenokārt šis forums tika izmantots, lai tā lietotāji savā starpā tirgotos ar ļaunatūru, botu tīkliem, zagtiem kredītkaršu datiem un citiem rīkiem, kurus iespējams izmantot kibernoziegumos. Kā norāda Valsts policijā, šis bija ietekmīgākais angliski runājošo hakeru forums, un ietekmes ziņā to apsteidz vien krieviski runājošo kibernoziedznieku forumi.