24.09.2014 17:14

Laikraksts: Kopā ar politiķiem uz Gruziju lidojuši ar iepirkumiem saistīti uzņēmēji

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Saeimas ”Vienotības” frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis Saeimas ”Vienotības” frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis Saeimas kanceleja

1. augustā kopā ar politiķiem uz Gruziju devušies atpūsties arī vairāki uzņēmēji, kurus vieno ieinteresētība lielāku vai mazāku kumosu "nokošanā" no saimnieciskiem darījumiem, kurus kūrē politiķi, trešdien vēsta laikraksts "Diena".

Jaunu, ar politiķiem un dāsniem valsts iepirkumiem cieši saistītu uzņēmēju uzvārdu parādīšanās starp nu jau slavenā reisa Rīga–Tbilisi pasažieriem, pasvītro jau agrāk paustās aizdomas par Saeimas "Vienotības" frakcijas vadītāja Dzintara Zaķa iespējamo ietekmi uz Satiksmes ministrijas (SM) kapitālsabiedrību iepirkumiem.

Ne tikai va/s "Latvijas Valsts ceļi" 3,4 miljonu eiro vērtos iepirkumus uzvarējušās ceļu būves firmas "A.C.B." valdes priekšsēdētājs Valdis Lejnieks bija devies atpūsties uz Gruziju šaurā lokā ar politiķiem. Starp līdzbraucējiem, kā izrādās, bijuši arī SIA "Vlakon" īpašnieki Aļona un Andris Kozuļi, kuru apsaimniekotais karjers Pērtnieki pēdējos gados bijis galvenais dolomīta šķembu piegādātājs valsts a/s "Latvijas autoceļu uzturētājs" (LAU) ceļa darbiem Latgalē.

Ņemot vērā miljonus, ko Latgales attīstībai, tajā skaitā ceļu darbiem, atvēlējusi valdība, un cenu – 4,2 līdz 20 eiro par tonnu, ko LAU maksā par Pērtniekos iegūtajām dolomīta šķembām, tas ir bizness ar biezu krējuma kārtiņu. Aļonu Kozuli tas ierindojis žurnāla "Kapitāls" nesen publicēto Latvijas lielāko pelnītāju topa trīsdesmitniekā, pateicoties 1,69 miljonu eiro peļņai, ko no Pērtnieku karjera guvis tieši SIA "Vlakon".

Pērtniekos kā mājās var justies arī "Vienotības" 3. numurs Latgales sarakstā Dzintars Zaķis, kura automašīnas vējstiklā vēl līdz nesenam laikam vīdēja SM caurlaide. Netālu no dolomīta šķembu ieguves vietas pēdējos gados uzsākts arī jauns bizness, ierīkoti zivju dīķi, kuros nereti makšķerējam redzēts arī Zaķis. Šī jau iepriekš "Dienai" zināmā detaļa, vēl pirms nāca gaismā informācija par Kozulu un Zaķa kopīgo braucienu uz Gruziju, norādīja uz politiķa īpašu pazīšanos ar SM kapitālsabiedrības pasūtījumu saņēmējiem.

"A kurš jums teica, ka mēs kopā braucām? Es neko nekomentēšu. Mēs ar vīru braucām, bet kāds tam sakars ar Zaķi – es vispār nesaprotu," "Dienai" teica Aļona Kozule un īso telefonsarunu pārtrauca. Ar viņas vīru Andri Kozuli, kuru neoficiāli min kā Pērtnieku īsto apsaimniekotāju, "Dienai" sazināties neizdevās.

Laikraksts jau vēstīja, ka kopā ar Zaķi, Dombrovski un aizsardzības ministru Vējoni atpūtas braucienā uz Gruziju devās arī ASV finanšu fonda "Ripplewood Holdings" oficiālais pārstāvis Latvijā, finanšu konsultāciju firmas "Callidus Capital" līdzīpašnieks Valdis Siksnis. Tikai divas dienas pirms raibās kompānijas kopīgās izlidošanas uz saulaino Gruziju Laimdotas Straujumas (V) valdība lielā slepenībā aiz slēgtām durvīm bija izlēmusi piešķirt ekskluzīvu statusu vienam no diviem reālākajiem "Citadeles" pircējiem – tieši Sikšņa pārstāvētajam "Ripplewood".