23.02.2014 19:32

Cīņa ar legālajām narkotikām ir kā cīņa ar vējdzirnavām, taču pircēji stāv rindā pēc tām

Autors  Dzintra Dzene, "Ogres Vēstis Visiem"
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Pat policijas reida laikā strīpām nāk pircēji, kuri gaida rindā, kad likumsargi beigs reidu, lai varētu iegādāties šīs vielas, kuru ietekme uz organismu nav prognozējama. Šīs vielas ir samērā lētas, tāpēc pieejamas plašam patērētāju lokam. Ja nebūtu pieprasījuma, tad nebūtu arī piedāvājuma, tāpēc vēlos vēl reizi aicināt vecākus runāt ar saviem bērniem un skaidrot šo vielu bīstamību," uzsver Ogres policijas šefs. "Pat policijas reida laikā strīpām nāk pircēji, kuri gaida rindā, kad likumsargi beigs reidu, lai varētu iegādāties šīs vielas, kuru ietekme uz organismu nav prognozējama. Šīs vielas ir samērā lētas, tāpēc pieejamas plašam patērētāju lokam. Ja nebūtu pieprasījuma, tad nebūtu arī piedāvājuma, tāpēc vēlos vēl reizi aicināt vecākus runāt ar saviem bērniem un skaidrot šo vielu bīstamību," uzsver Ogres policijas šefs. www.foto.delfi.lv/LETA

Ir pieņemtas izmaiņas likumdošanā, daudzus augu maisījumus jeb tā sauktās legālās narkotikas var aizliegt izplatīt, bet par to glabāšanu un tirdzniecību pie atbildības saukt nevar tā, kā par narkotisko vielu tirdzniecību.

Šādu problēmu iezīmē Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Ogres policijas iecirkņa priekšnieks Vilnis Naglis.

Gaida, kamēr policija beigs pārbaudi...

"Runājot par apreibinošajām vielām, nevar nepieminēt arī augu maisījumus jeb tā sauktās legālās narkotikas, ar kurām diemžēl cīnīties ir tas pats, kas cīnīties ar vējdzirnavām. Tikai daļa šo vielu ir atzītas par narkotiskām un psihotropām. Mēs tās izņemam un nosūtām uz ekspertīzi. Naudas sodus tirgotāji nemaksā, jo lielākoties tās ir fiktīvas firmas un arī tirgotāji mainās. Pērn pie vienas no šīm tirdzniecības vietām Ogrē tika sadedzināta automašīna. Izmeklēšana šajā lietā nodota Rīgas reģiona pārvaldes laupīšanu izmeklēšanas nodaļai," stāsta V. Naglis.


"Šī sērga ir izplatīta visā Eiropā, tikai daļa valstu izdomā, kā to aizliegt, bet daļa – nē. Cilvēki, kas lieto šīs vielas, tiek vesti uz ekspertīzēm, viņi ir acīm redzamā reibumā, bet aizliegtās vielas viņu organismā nekonstatē. Tā nav tikai policijas, bet gan visas sabiedrības problēma un, pirmkārt, jau vecāku atbildība, kuriem vajadzētu redzēt, ka ar bērnu kaut kas nav kārtībā un attiecīgi reaģēt. Tās ir ķīmiskas vielas, kas izraisa reibumu un, pieļauju, arī psiholoģisku atkarību."

"Pat policijas reida laikā strīpām nāk pircēji, kuri gaida rindā, kad likumsargi beigs reidu, lai varētu iegādāties šīs vielas, kuru ietekme uz organismu nav prognozējama. Šīs vielas ir samērā lētas, tāpēc pieejamas plašam patērētāju lokam. Ja nebūtu pieprasījuma, tad nebūtu arī piedāvājuma, tāpēc vēlos vēl reizi aicināt vecākus runāt ar saviem bērniem un skaidrot šo vielu bīstamību," uzsver Ogres policijas šefs.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Ogres policijas iecirknī pērn uzsākti trīs kriminālprocesi par narkotisko vielu neatļautu iegādāšanos un glabāšanu, bet par iegādāšanos realizācijas nolūkā – 18. Par noziedzīgajiem nodarījumiem saistībā ar narkotiskajām vielām 2013. gada kopumā uzsākti 27 kriminālprocesi, kā arī par narkotisko vielu lietošanu bez ārsta norīkojuma sastādīti 48 administratīvo pārkāpumu protokoli. Kopumā pērn izņemti 49,3054 grami narkotisko vielu.

Koncentrēs darbu akcizēto preču jomā

Ne mazāk svarīga policijas darba joma ir saistīta ar akcīzes preču apriti. Pērn likumsargi Ogres pusē izņēmuši 718,4 litrus alkoholisko izstrādājumu un 103 670 gabalus tabakas izstrādājumu. Saistībā ar akcizēto preču apriti sastādīti 134 administratīvo pārkāpumu protokoli.

"Diemžēl cilvēki, kas nodarbojas ar šo preču tirdzniecību, ar katru gadu kļūst aizvien slīpētāki – nereti akcizētās preces tiek tirgotas līdzīgi kā narkotiskās vielas un pieķert tirgoņus kļūst aizvien grūtāk. Valsts policijas mājas lapā www.vp.gov.lv ir izveidota sistēma, kur iedzīvotāji var informēt par "točkām". Šī informācija nonāk pie mums, un mēs attiecīgi veicam pārbaudes," atgādina V. Naglis.

"Cilvēki mēdz sūdzēties, ka gadiem ilgi nevaram aizvērt kādu "točku". Tādu vietu ir ļoti daudz, bet mūsu resursi ir tādi, kā ir. Agrāk vai vēlāk pienāks arī šo nelegālā alkohola tirdzniecības vietu kārta. Arī šogad šis darbs tiks turpināts – tos, kas tirgo, nevaram iepriecināt – esam atbrīvojuši no citiem pienākumiem vienu inspektoru, kurš koncentrēs darbu tieši akcizēto preču nelikumīgas tirdzniecības jomā."

Ja pīpē cigaretes bez LV akcīzes markas...

Ogres policijas iecirkņa priekšnieks norāda, ka gadījumos, ja cilvēks tiek aizturēts un pie viņa atrod, piemēram, cigaretes, kurām nav Latvijas Valsts akcīzes markas, un aizturētais nevar izskaidrot šo preču izcelsmi, viņš tiek saukts pie administratīvās atbildības, līdzīgi, kā tas ir ar narkotiskajām vielām.

"Piemēram, Holandē marihuāna ir atļauta, bet, atbraucot uz Latviju, jārēķinās, ka pie mums šī viela ir aizliegta un, atkarībā no tās daudzuma, draud vai nu administratīvā vai pat kriminālatbildība. Dzīvojot valstī, ir jāzina tās likumdošana. Nezināšana no atbildības neatbrīvo," atgādina likumsargs.