22.07.2013 14:36

Māte piecus gadus cīnās, lai policija izmeklē meitas bojāeju; daudzas nianses norāda uz policijas neizdarību un neprofesionālismu

Autors  Kasjauns.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Piecus gadus Ina Meija cīnās, lai policija izmeklētu viņas meitas Ingas Vinogradovas bojāeju.

Policija uzskata, ka Inga izdarījusi pašnāvību, bet māte domā, ka viņa ir noslepkavota. Šajā sakarā ir velkamas paralēles ar vairāk nekā pirms gada noslepkavotās Elīnas Pupiņas lietu.

"Kasjauns.lv" jau rakstīja, ka pirms mēneša policija, ignorējot melu detektora testu, slēdza kriminālprocesu par Ingas mīklaino bojāeju 2008. gada martā. Toreiz jaunā sieviete vai nu pati izlēca vai arī viņu kāds izmeta pa kāda nama Ģertrūdes ielā, Rīgā, piektā stāva logu. Māte uzskata, ka meitu pa logu izgrūdis viņas civilvīrs kopā ar draugu, un pret meitu esot veikta vardarbība.

Arī melu detektors uzrādīja, ka vīrieši, iespējams, melojot, ka neko sliktu Ingai neesot nodarījuši. Tomēr policija vīriešu teikto uzskatīja par patiesību. Pirms dažām dienām prokuratūra gan atjaunoja kriminālprocesu un mātei nu ir parādījušās cerības uz taisnīgu izmeklēšanu.

"Cerības uz taisnību Latvijā man nav"

Piecus gadus māte vārda tiešā nozīmē ir cīnījusies, lai atjaunotu izmeklēšanu meitas Ingas nāves lietā, ko presē dēvē par mīklainu. "Diemžēl lielas cerības uz taisnību Latvijā man nav, bet esmu noskaņota cīnīties līdz galam. Man nevajag kompensācijas, neviena nauda man... Tas bija vienīgais mans bērns," viņa ar asarām acīs sacīja "Neatkarīgajai Rīta Avīzei".

Pat, salīdzinot ar Inas Meijas piedzīvoto piecu gadu garumā, būtu ciniski teikt, ka noslepkavotās Elīnas Pupiņas vecāki – Mihails un Aija – līdzīgi cīnās tikai gadu.

Arī Ina Meija, tāpat kā noslepkavotās Elīnas Pupiņas vecāki – Mihails un Aija, ir urķējusies krimināllietas materiālos un apstaigājusi visas iespējamās augstākās amatpersonas iekšlietu sistēmā. Tāpat kā Mihails Pupiņš, arī viņa ir lietas materiālus lasījusi, pētījusi, salīdzinājusi, noskaidrojusi, meklējusi un atradusi faktus, kas norāda uz nekvalitatīvu policijas darbu, raksta "Neatkarīgā Rīta Avīze".

Par spīti tam, Valsts policija pēc vairāk nekā piecu gadu izmeklēšanas izlēma izbeigt kriminālprocesu, kas nu gan pēc prokuratūras pieprasījuma ir atjaunota. Prokuratūra, izskatot cietušo sūdzības un kriminālprocesa materiālus, atzina, ka policijas lēmums par kriminālprocesa izbeigšanu bija priekšlaicīgs un nepamatots.

Ignorē melu detektora testu

Ingas māte uzskata, ka meita ir nogalināta, ka viņu pa logu izmetis dzīvesbiedrs kopā ar savu draugu, bet policija uzstāj, ka tā bijusi pašnāvība. Meitenes mamma uzskata, ka medicīniskās ekspertīzes atzinumā uzskaitītie miesas bojājumi nevarēja rasties tikai kritiena rezultātā, arī meitas drēbes bija saplēstas tā, it kā tas būtu noticis vardarbības rezultātā.

Tika veikts eksperiments ar manekenu, un arī tā secinājums saskan – jaunā sieviete, visticamāk, izmesta pa logu. Savukārt melu detektora slēdzienā atzīts, ka meitas civilvīram piemītot tādas individuāli psiholoģiskas īpatnības, kas ļauj apmānīt melu detektoru.

Meitenes mamma teic, ka viņai liktenīgajā naktī esot piezvanījusi meita un stāstījusi, ka viņu civilvīrs ar savu draugu sitot. Tagad Inai Meijai ir grūti runāt, atceroties tās nakts notikumus, jo viņa tālruņa klausulē dzirdējusi sitienu trokšņus un meitas sāpju kliedzienus. Kā vēsta ziņu aģentūra LETA, pret Ingas civilvīra draugu bijuši uzsākti un izbeigti vairāki kriminālprocesi par miesas bojājumu nodarīšanu sievietēm. Kad mamma kopā ar tuviniekiem atbraukusi uz Rīgu, meita jau bija mirusi.

Ina Meija uzskata, ka ignorēti melu detektora ekspertīzes rezultāti un vēl citi pierādījumi, bet daļa no tiem – pat iznīcināti. Viņai teikts, ka meita bijusi piedzērusies. Līdzīgi runā arī Mihails Pupiņš par Elīnas lietu. Viņš ir pārliecināts, balstoties uz pieejamiem lietas materiāliem, ka pierādījumu vākšanas laikā darbs veikts nekvalitatīvi, nav veiktas pat standarta procedūras.

"Lūdzām pārbaudīt iesaistīto personu telefonus un datorus, sociālos tīklus, bet neviena tāda analīze nav veikta. Saņēmām no prokurora atteikumu, ka nevar veikt tādu analīzi, jo nevar bez pamata iejaukties personu dzīvē. Ja slepkavība nav pamats, kas tad ir pamats?" "Neatkarīgajai Rīta Avīzei" jautā Elīnas tētis. Viņš saka – ir pamats pieprasīt šādu pārbaudi, jo viņam ir aizdomas, ka meita filmēta pornofilmā un pēc tam nogalināta.