22.07.2013 09:58

Veselības ministre: Valsts mājdzemdības varētu finansēt 30–50 latu apmērā

Autors  Kasjauns.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Valsts varētu apmaksāt mājdzemdības 30–50 latu apmērā, paudusi veselības ministre Ingrīda Circene ("Vienotība").

 

Ministre gan norādīja, ka šaubās, vai mājdzemdību pakalpojuma sniedzēji piekritīs šādam tarifam jeb valsts apmaksai par pakalpojumu.

Turklāt par iespējamo valsts apmaksas apjomu pašlaik esot pāragri runāt, jo mājdzemdību speciālisti nav aprēķinājuši attiecīgos palīdzības sniegšanas tarifus.

Vienlaikus I. Circene norādīja, ka, ja standarta dzemdības slimnīcā valstij izmaksā apmēram 180 latus, tad atrēķinot daudzās ar stacionāru saistītās komponentes mājdzemdību pakalpojums varētu maksāt 30–50 latus. "Es gan neesmu pārliecināta, vai mājdzemdību speciālisti par tik mazu maksu šo pakalpojumu gribēs sniegt," viņa teica.

Viņa arī norādīja, ka, lai arī Latvijā kā jebkurā demokrātiskā valstī ģimenēm ir iespēja izvēlēties, kur notiks dzemdības, taču, vērtējot savu ārstes pieredzi, I. Circene tomēr ieteica izvēlēties dzemdēt stacionāros. "Daudzas dzemdības notiek ļoti labi, ja tās ir normālas dzemdības, bet jebkurā gadījumā var rasties sarežģījumi, kas prasa nopietnu iejaukšanos, un tas vairs nav par labu mājas dzemdībām," viņa teica.

Veselības ministre akcentēja, ka pirms izdarīt izvēli par labu mājdzemdībām grūtnieces vajadzētu izglītot un vispusīgi informēt par iespējamajiem sarežģījumiem un riskiem. Pēc I. Circenes teiktā, tas būtu jādara vecmātēm un ģimenes ārstiem.

Iepriekš tiesībsargs Juris Jansons norādīja, ka tiesību aktu nepilnību dēļ sievietēm Latvijā liegts saņemt valsts apmaksātu plānotu mājdzemdību palīdzību. Tas, pēc tiesībsarga vērtējuma, ir uzskatāms par Satversmē noteikto tiesību pārkāpumu.

Atzinumā tiesībsargs uzsver, ka grūtnieces, kas izvēlas dzemdēt mājās, ir tiesīgas saņemt līdzvērtīga apjoma valsts apmaksātu dzemdību palīdzību kā grūtnieces, kas izvēlas dzemdēt stacionāros. Tādējādi šo personu grupai ir tiesības vērsties Nacionālajā veselības dienestā un lūgt finanšu līdzekļu atmaksu.

Tāpat tiesībsarga atzinumā norādīts arī uz normatīvo aktu nepilnībām, kas atbildīgajām institūcijām ir jānovērš. Tiesībsargs lūdz Ministru prezidentu, Veselības ministriju un Nacionālo veselības dienestu mēneša laikā kopš atzinuma saņemšanas sniegt informāciju par plānotajiem un veiktajiem pasākumiem Satversmes 91. pantā noteikto tiesību nodrošināšanā un uz plānotu mājdzemdību finansēšanu.