25.05.2013 08:21

Lēdurgā vairāk nekā pustūkstotis dalībnieku ieskandinās dziesmu svētkus

Autors  Silvija Reinholde
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Lēdurgā vairāk nekā pustūkstotis dalībnieku ieskandinās dziesmu svētkus Silvija Reinholde

Krimuldas novada tautas mākslas svētki sestdien, 25. maijā, Krimuldas novada Lēdurgā ir iespēja nosvinēt ziemas aizritēšanu, skolas beigas un atkal satikšanos, kā arī sajust tuvojošos dziesmu svētku noskaņu.

Tautas mākslas svētkus aizsāks Tautas lietišķās mākslas studija "Dzilna" no Limbažiem. Būs iespējams apskatīt linu galdautus, lakatiņus, vasarīgas sedziņas un latvju tautiskās zīmes, kā arī iegādāties izstādē neizstādītos darbus. Izstādes atklāšanai svētku noskaņu piešķirs vokālie ansambļi no Limbažiem un Vidrižiem. Šogad atklāšanā katrs apmeklētājs varēs kļūt arī par daļu no izstādes, izdomājot tai nosaukumu. Oriģinālākā un piemērotākā nosaukuma autors tiks apbalvots.


Visas dienas garumā varēs apskatīt Pavasara tirgu, kas ir tradicionāla norise Lēdurgas pagastā katru gadu iedzīvotājiem un viesiem, par svētku programmu stāsta Lēdurgas kultūras nama direktore Ilze Runce. Šogad akcents vairāk likts uz amatniekiem un mājražotājiem. Būs arī rūpniecības preču tirgotāji un dažādas firmas ar saviem izstrādājumiem.

Lēdurgas evaņģēliski luteriskajā baznīcā būs iespējams piedalīties aizlūgumā, kuru noturēs baznīcas mācītājs Osvalds Miglons, pēc tam koncertēs viesi no Stokholmas – skolotāju koris "Tonbildarna". Koris iepazīstinās klausītājus gan ar zviedru tautas dziesmām, gan izpildīs arī divas apgūtās latviešu dziesmas. Viena no tām būs "Saule, Pērkons, Daugava".

Pusseptiņos vakarā aizsāksies ikgadējais svētku gājiens no kultūras nama līdz estrādei. Gājēju priekšgalā būs arī pavadonis – zirgu pajūgs ar muzikantiem, kas ieskandinās svētkus līdz pat estrādei, kur pulksten 19 sāksies galvenais dienas pasākums – svētku dižkoncerts "Gaisma līgo Lēdurgā". Nosaukums pārņemts no šovasar gaidāmajiem dziesmu un deju svētkiem, kuri norisināsies Rīgā, un Lēdurgas svētki būs kā ieskaņu koncerts. Būs gan dejotāju kolektīvi, gan vīru un jauktie kori, gan arī bērnu kori.

Vakara noslēgumā pieaugušie tiks aicināti izbaudīt šīs vasaras pirmo zaļumballi estrādē kopā ar grupu "Galaktika", kas pazīstama ar saviem lustīgajiem šlāgeru mūzikas ritmiem, un, lai arī jaunākie svētku dalībnieki varētu nosvinēt vakara beigas ar kārtīgu izdejošanos, kultūras namā norisināsies diskotēka.

Svētku dalībnieki būs ne tikai no Lēdurgas, bet arī no Inciema, Limbažiem, Straupes, Vidrižiem, Sējas, Ādažiem un citam pilsētām. To skaits šogad pārsniegs pustūkstoti. Taču Ilze Runce galvo, ka vietas pietiks visiem. Svētku dalībniekiem tiks organizēti autobusi no apkaimes, kā arī apmeklētāju mašīnām vietu stāvlaukumā netrūkšot.