18.05.2013 11:27

Sākums kā zīdainim, kurš vēl neprot staigāt

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Māra Birziņa (trešā no labās) atzīst, ka spēlēt baznīcās allaž ir ļoti patīkami, jo, izpildot seno mūziku, liela nozīme ir labai telpas akustikai. "Baznīcās mūzika skan ļoti labi. Ja mums jāspēlē laukā, pie mikrofoniem, vairs tā neskan." Māra Birziņa (trešā no labās) atzīst, ka spēlēt baznīcās allaž ir ļoti patīkami, jo, izpildot seno mūziku, liela nozīme ir labai telpas akustikai. "Baznīcās mūzika skan ļoti labi. Ja mums jāspēlē laukā, pie mikrofoniem, vairs tā neskan." Ropažu novada domes arhīvs

Par tradīciju Ropažos kļuvuši nakts koncerti Vasarsvētkos Ropažu evaņģēliski luteriskajā baznīcā, tāpēc šajā nedēļas nogalē ar jaunu koncertprogrammu Ropažos viesosies senās mūzikas ansamblis "Ludus", izpildot Baroka laika mūziku.

 Ludus" Ropažos pirmo reizi uzstājās pirms diviem gadiem, tāpēc ansambļa mākslinieciskā vadītāja Māra Birziņa atklāj, ka šoreiz klausītājus vēlas iepriecināt ar jaunu mūzikas programmu, tāpēc ansamblim pievienojušies solisti Andris un Kristīne Gaiļi no senās mūzikas ansambļa "Canto".


Sestdienas vakarā klausītājiem būs iespēja baudīt skaņdarbus, kas līdz mūsdienām atceļojuši no vēlīnās Renesanses un vēlīnā Baroka laikmeta. M. Birziņa atklāj, ka viens no mūzikas autoriem ir 16. gadsimtā dzimušais izcilais angļu komponists, flautists un dzejnieks Džons Doulends. "Savulaik arī populārais mūziķis Stings izdevis albumu ar Dž. Doulenda mūziku, kurā pats spēlēja lautu," piebilst M. Birziņa un atklāj, ka senās mūzikas pro­grammas izveide ir laikietilpīgs un radošs ansambļa kopdarbs.

"Ludus" jeb no latīņu valodas tulkojumā "spēlēju" vadībā sestdien ieskanēsies plašs Baroka laikmeta mūzikas instrumentu arsenāls: dažāda lieluma blokflautas, mūsdienu flautas priekštecis – traversa flauta no koka, Baroka vijole ar zarnu stīgām, vijola da gamba jeb čella priekštecis, baroka ģitāra, arhlauta. M. Birziņa teic, ka šī mūzika nav sarežģīta, taču, lai to spēlētu, ir vajadzīgas muzikālas iemaņas. Toreiz, pirms 25 gadiem, kad ansamblis dibināts, viss apgūts pašmācības ceļā un vēlāk kursos Vācijā.

"Sākums mums bija tāds neveikls, gluži kā zīdainim, kurš vēl neprot staigāt. Tā mēs klunkurējām," smej mūziķe un stāsta, ka ideja par senās mūzikas ansambļa veidošanu radusies pēc ansambļa "Canto" pamudinājuma. "Viņi ir dziedošais ansamblis. Mēs kā mūziķi pazinām cits citu. Ansamblim radās vēlme, dziedājumu varētu papildināt arī mūzika. Tā pamazām sākām iedziļināties, meklēt un spēlēt."

Mūziķe atklāj, ka tiem, kas vēl nav pabijuši senās mūzikas koncertā, nevajadzētu baidīties, jo šī mūzika ir ļoti demokrātiska un spēj uzlādēt ar optimismu. "Katrs tajā atradīs kaut ko sev. Senajā mūzikā ir gan deju ritms, gan pulss, dzīves prieks un vienkāršība," nianses, kas savulaik Baroka laika skaņdarbos aizrāvušas arī pašu, atklāj M. Birziņa un atzīst, ka senos laikmetus labprāt izdzīvo mūzikā, taču, vaicāta, vai gribētu pati izdzīvot kādu spilgtu notikumu no pagātnes, M. Birziņa atklāj, ka labprāt paviesotos Luija XIV galmā un apmeklētu kādu no krāšņajām operām. Koncerts Ropaži baznīcā notiks sestdien, 18. maijā, plkst. 22. Ieeja koncertā par ziedojumiem.