16.05.2013 13:00

"Muzeju naktī" Turaida kļūs par Dieva dārzu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Turaidas muzejrezervāts. Turaidas muzejrezervāts. Krišjānis Grantiņš

18. maijā visā Latvijā jau devīto reizi norisināsies tradicionālā "Muzeju nakts". Dažādas aktivitātes plānotas arī Turaidas muzejrezervātā.

Šī gada "Muzeju nakts" devīze ir "Zaļā krāsa – mežs". Tās laikā ikviens aicināts ieklausīties Mežu stāstos, ko glabā muzeju krātuves, vide un cilvēku atmiņas. Turaidas muzejrezervāts ir īpaša vieta, kur satiekas Siguldas un Krimuldas novads, ko vieno Gauja, mežiem klātā krāšņā Gaujas senleja, vieta, kur dabas ainava un kultūrvēsturiskais mantojums – agrāk un tagad – viss ir vienā veselumā, nedalāmībā un lielumā. Dabas norišu, skaņu, kustību, dzīvības, cilvēku rīcības un vēstures piestrāvots. Izzināms un saudzējams. Vienmēr iedvesmojošs un aicinošs.

Turaidas vēsturiskā centra vērtība ir cilvēka un dabas kopēji veidotā ainava, dabas telpa, kas veidojusies ilgstoši, un vairāk kā tūkstoš gadu garumā ir arī cilvēka dzīves telpa. Senās ēkas-pieminekļi, kas būvēti gadsimtu gaitā, nav atdalāmi no vēstures, kuras liecinieki tie ir, un no vides, kurā tie atrodas. Tādēļ pasākuma apmeklētāji aicināti uz sarunu par dabas un kultūras mantojumu Gaujas nacionālajā parkā, īpaši izceļot dabas bagātības Turaidā.

Dodoties Turaidas mežā, būs iespēja meklēt dižkokus un citus neparastus dabas objektus, satikt dabas sargātājus – jaunos reindžerus, uzzināt stāstus par mežu izmantošanu senatnē, piedzīvot jaunatklājēja brīnumus un novērtēt muzejrezervāta krājumā esošos no meža lietaskokiem darinātos un iedvesmu rosinošos priekšmetus. Dziesmu dārzā baudīt mūziku, dzejas vārda spēku un dziesmas pavasara smaržām un putnu treļļiem piepildītajā pasākumā, vēsta informācija muzejrezervāta mājaslapā. 

Visa Turaidas muzejrezervātā plānoto aktivitāšu programma