14.05.2013 16:45

Soduma balvu pasniedz Rokpelnim, Venteram un Dragunam

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Rakstnieks Dzintars Sodums. Rakstnieks Dzintars Sodums. Publicitātes foto

13. maijā pirmo reizi tika pasniegta Ikšķiles novada pašvaldības iedibinātā Dzintara Soduma balva par novatorismu rakstniecībā.

Šis datums nav izvēlēts nejauši, jo tā ir Dzintara Soduma dzimšanas diena. Jaundibinātā balva ir izcilā latviešu rakstnieka un tulkotāja Dzintara Soduma piemiņai veltīta Ikšķiles novada pašvaldības atzinība autoram par novatorismu dzejā, prozā, dramaturģijā vai literatūras tulkojumā latviešu valodā.

"Dzintara Soduma balvas izveidošana un pasniegšana ir apliecinājums tam, ka Ikšķile neapšaubāmi ir vieta, kur dzīvo radoši cilvēki, un kur kultūras vērtības ir lielā cieņā. Esam pagodināti par iespēju dot savu artavu radošu cilvēku atbalstam, ar kuru radītajiem darbiem mēs patiesi lepojamies," atzīst Ikšķiles novada pašvaldības priekšsēdētājs Indulis Trapiņš. Svinīgajā ceremonijā balvu saņēma Jānis Rokpelnis par grāmatu "Rīgas iestaigāšana", Egīls Venters par romānu "Mainīgā intervence" un Pēteris Draguns par dzejoļu krājumu "Tumšā stundā".

"Jānis Rokpelnis Dzintaru Sodumu uzskata par savu prozas skolotāju un neslēpj, ka sodumiskās mācības iespaidā ir tapuši kā sākotnējie "Rīgas iedzimtie", tā vēlākie "Rīgas iestaigāšana"," stāsta žūrijas komisijas locekle Liāna Langa. J. Rokpelnis apliecina sevi kā jauna žanra – dokumentālās dzejprozas – aizsācēju un kopēju, valodiski žirgti un ritmiski precīzi sapludinot pilsētu ar cilvēkiem. Savus varoņus – Latvijas kultūras personības – viņš atklāj caur Rīgas ielām un namiem laika ritējumā, bet pilsēta atplaukst vēsturisku detaļu burvībā un garšā, atspoguļojoties autora un viņa pastaigu biedru acīs. "Literāri spožs un novatorisks veikums," pārliecināta rakstniece.

Savukārt par Pētera Draguna "Tumšo stundu" viņa saka šādus vārdus: "Viņš uzrakstījis dzeju, kas latviešu literatūras telpā piedāvā novatorisku saturu – spēka vārdus, kuru saknes meklējamas senās kultūrās, Vecajā derībā un psalmos. Krājumā lasāma arī negaidīti izsmalcināta, spēcīga mīlas lirika. Dzejas augsnes mēslojums autoram ir mīļotā zaudējuma drāma. Ja Pēteris Draguns būtu Šarla Bodlēra laikabiedrs, vai viņu tiesātu tāpat kā Bodlēru par "Ļaunuma puķēm"? Iespējams. Mākslinieces Ingas Ģibietes krājuma "Tumšā stundā" veidotais iekārtojums arī ir novatorisks un veiksmīgi apliecina darba satura un formas kopību."

"Mainīgā intervence" ir novatorisks darbs. Grāmatā meistarīgi savienota proza un dramatisks dialogs, fantastika un 21. gadsimta reālijas, sociālās satīras elementi un mākslinieciski nevainojami uzzīmēts Latvijas mazpilsētas portretējums. Autora galvenie trumpji – bagāta un izteiksmīga valoda, aizraujošs sižets un noslēpumaina simbolika, kas nepārprotami norāda uz antīkās pasaules mītiem. Turklāt Ciklopa līnija un plašs citāts no Homēra "Odisejas" sasaucas ar Džoisa "Ulisu", kuram ir tik nozīmīga loma Dzintara Soduma dzīvē un radošajā biogrāfijā," skaidro Roalds Dobrovenskis.