11.05.2013 08:27

Saulkrastos divatā orķestrēs "Viņš un Viņa"

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Esam kopā, muzicējam kopā, visur dodamies kopā. Esmu laimīga par šo projektu. Tas ir ļoti labs moments mūsu kopdzīvē," priecājas Ilze un atklāj, ka ģimene sapņojot kādu dienu apmesties uz dzīvi Latvijā. "Esam kopā, muzicējam kopā, visur dodamies kopā. Esmu laimīga par šo projektu. Tas ir ļoti labs moments mūsu kopdzīvē," priecājas Ilze un atklāj, ka ģimene sapņojot kādu dienu apmesties uz dzīvi Latvijā. Ieva Andersone

Ar īpaši Latvijas klausītājiem radītu muzikālu programmu "Viņš un Viņa" koncertsēriju Latvijas pilsētās turpina saksofonistu duets latviete Ilze Lejiņa un francūzis Frederiks Ormēns.

Tā ir muzikāla pasaka par mīlestību, kā arī stāsts par atšķirīgajām franču un latviešu kultūrām. "Mazliet pajokojam par to, kā ir šeit un kā – tur," stāsta Ilze, kura saksofona spēli apguvusi jau kopš 15 gadu vecuma un pašmāju klausītājiem zināma kā viena no pirmajām saksofonistēm Latvijā.

Savukārt ar Frederiku romantisks stāsts abus saista ne vien uz skatuves, bet arī dzīvē. "Iepazināmies Slovēnijā, Pasaules saksofonu kongresā. Tagad kopā esam jau septiņus gadus." Mūziķu pāris apmeties Volmeranže ciematiņā netālu no Francijas un Luksemburgas robežas, kur audzina savas meitas: trīs gadus veco Maiju un Ievu, kurai vasarā būs divi.

"Viņš un Viņa" ir pāra pirmā kopīgi radītā koncertprogramma. "Frederikam ļoti patīk būt Latvijā, tāpēc bija vajadzīgs labs iemesls, lai brauktu biežāk. Tā ierosināju izveidot koncertprogrammu." Kopš pagājušās vasaras duets nospēlējis jau vairāk nekā 20 koncertus. Ilze piekrīt, ka mazajai Latvijai tas ir ievērojami. Kāds jau esot paguvis duetu salīdzināt ar čellu trio "Melo-M".

Tomēr, dzīvojot un strādājot Francijā, noorganizēt tūri Latvijā neesot tik vienkārši. "Esam mūžīgajā ceļojumā starp Latviju un Franciju. Latvijā koncertējam, tiklīdz ir brīvs mirklis, nedēļas nogalēs vai svētkos. Arī šoreiz esam gatavi dalīties muzikālā stāstā "Viņš un Viņa" dzīvē un mūzikā."

Ilze neslēpj, ka koncerti ir nopietns profesionāls pārbaudījums – lai gan abi ir saksofonisti, šajā programmā darbojas kā multiinstrumentālisti. "Freds pārsvarā spēlē ģitāru un dzied, izmantojot arī cilpmašīnu, kas, ierakstot vienu motīvu un to atkārtojot, skaņdarbu izvērš plašumā, it kā uz skatuves būtu orķestris, nevis tikai mēs divi. Es spēlēju arī vijoli un nedaudz dziedu."

Ilze lepojas, ka aizvien vairāk koncertprogramma tiek pilnveidota ar abu radīto oriģinālmūziku, un pačukst, ka tikai nedēļas vidū kopā ar ierakstu kompāniju "Micrec" un Guntaru Raču pabeigts darbs pie pirmā singla "Viņš un Viņa" ierakstīšanas. Šī dziesma parasti koncertos skanot pēc skatītāju pieprasījuma. ""Uz bis" – kā saka latviešu mūziķu aprindās." Savukārt vasarā pāris ieplānojis izdod pirmo abu kopīgo mūzikas albumu. Frederika saksofona solo dzirdams arī jaunākajā dziedātājas Laimas Vaikules mūzikas albumā.

Koncerts "Viņš un Viņa" kultūras namā "Zvejniekciems" notiks 11. maijā plkst. 16. Biļetes iepriekšpārdošanā kultūras namā un Saulkrastu sporta centrā pie administratoriem. Ieejas maksa Ls 3, pensionāriem, skolēniem un studentiem - Ls 2.