04.05.2013 14:18

"Likteņa līdumnieku" Ieva - aktrise S. Jevgļevska: "Nav svarīga tautība, bet mūsu dvēseles stāvoklis pret Latviju"

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
"Likteņa līdumnieku" Ieva - aktrise S. Jevgļevska: "Nav svarīga tautība, bet mūsu dvēseles stāvoklis pret Latviju" www.liepajasteatris.lv

Liepājas teātra aktrise Sigita Jevgļevska atzīst, ka muzikāli literārā koncertprogramma "Avotā plaukstas mērkt..." ir kā mīlestības apliecinājums it visam: dzīvei, dzimtenei, cilvēkiem, visam dārgākajam.

"Pirms apguvu aktiermeistarību, mācījos Liepājas mūzikas skolas Vokālajā nodaļā. Mūzika vienmēr man ir bijusi ļoti īpaša nepieciešamība," stāsta S. Jevgļevska.


Aktrisei veidot mūzikas programma esot liels izaicinājums, tas esot gluži kā nospēlēt mono izrādi. "Izrādēs gan ļoti retos gadījumos aktieris komunicē ar skatītājiem, vienīgi enerģētiskā līmenī, taču koncerts ir saruna ar skatītāju."

Veidojot savu pirmo koncertprogrammu, S. Jevgļevska ļāvusies intuīcijai. Programmā iekļauti dzejoļi un dziesmas, kas visvairāk spējuši aizkustināt pašas aktrises dvēseles stīgas. Līdzās Jāņa Lūsēna, Zigmara Liepiņa, Mārtiņa Brauna darbiem dzirdamas arī dziesmas, kuru vārdu autori ir dzejnieki, tostarp Imants Ziedonis, Jānis Sirmbārdis. Koncertprogrammas mūziku vēl vidusskolas laikos komponējusi pati aktrise.

Tieši I. Ziedoņa dzeja aktrisei saistās ar kādu mistisku atgadījumu. "Sāku dziedāt dziesmu "Ar kastaņiem" un pēkšņi zālē ielaižas milzīgs taurenis! Visi skatītāji, arī mēs, mūziķi, bijām ļoti pārsteigti, jo nesapratām, no kurienes tas uzradies. Kad dziesma beidzās, taurenis pa šķirbiņu logā bija aizlidojis." Aktrise teic, ka ar izcilo dzejnieku viņu vienmēr saistījusi garīga saskarsme. "Kā jau zinām, I. Ziedonis aizgāja, televīzijā skatoties "Likteņa līdumniekus". Iznāk, ka viņš skatījās uz mani."

Tieši kā Ievu daudzsēriju pašmāju kulta seriālā "Likteņa līdumnieki" S. Jevgļevsku iepazinuši daudzi Latvijas skatītāji. Kopš filmēšanas beigām pagājuši vairāki gadi, taču aktrise aizvien saņem ar roku rakstītas vēstules un klusus, taču dziļas mīlestības pilnus "paldies". "Esmu ļoti pateicīga Dievam, ka man bija iespēja filmēties "Līdumniekos". Gan sev, gan citiem Latvijas aktieriem novēlu piedalīties seriālā ar tik dziļu jēgu kā stāstā, kur katrs latvietis atrod savu dzimtas likteni."

Aktrise teic, ka arī pašas dzīvē savas valsts apziņai ir ļoti liela nozīme. "Valsts esam mēs paši – cilvēki, kas šeit dzīvojam. Nav svarīga tautība, bet mūsu dvēseles stāvoklis pret Latviju." Aktrise ir pa pusei krieviete un labi izprot tos, kuri jūtas nesaprasti. "Nav svarīgi, vai cilvēks pēc tautības ir krievs, čigāns vai baltkrievs. Svarīgs ir sirds stāvoklis. Mēs protam sašķelties, bet neprotam vienoties. Ir jāmācās uzklausīt citam citu," valsts svētku nedēļā latviešiem vēl aktrise.

Muzikāli literārā S. Jevgļevskas soloprogramma "Avotā plaukstas mērkt..." Salaspils novada kultūras namā "Rīgava" skanēs sestdien, 4. maijā, plkst. 20. Par muzikālo pusi gādās mūziķi Jānis Strazds (taustiņinstrumenti) un Māris Kupčs (akustiskā ģitāra).