03.05.2013 15:17

Siguldā ar koncertu izjutīs Latviju

Autors  Imants Liepa
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas atjaunošanas dienas priekšvakarā 3. maijā plkst. 20 Siguldas koncertzālē "Baltais flīģelis" skanēs koncertprogramma "Latvijas sajūtas" ar latviešu un zviedru mūziķu piedalīšanos.

Koncertā piedalās dziedātāja Jolanta Gulbe-Paškeviča, saksofona virtuozs Deniss Paškevičs un Hansa Anteheda trio: Hanss Anteheds (Zviedrija) – klavieres, aranžijas, Edvīns Ozols – bass un Daniels Olsons (Zviedrija) – sitamie instrumenti.


Koncertprogrammas pamatā ir zviedru mūziķa, aranžētāja un komponista Hanss Anteheda personiska latviešu mūzikas un tautas dziesmu izlase un interpretācija, kura sastāv no dažādu laiku un žanru skaņdarbiem, kurus viņš iepazinis, esot Latvijā. Pateicoties kora braucienam uz Jūrmalu 2000. gadā, Hanss iemīlēja Latviju un latviešu mūziku, kā arī savu topošo sievu Inesi, kura vēlāk kļuva par viņa mūzu un ceļvedi latviešu kultūrā un sajūtās.

Atklājot šo jauno mūzikas un mīlestības pasauli, Hanss sāka aranžēt latviešu dziesmas džeza manierē. Liktenis saveda Hansu ar mūziķiem Denisu Paškeviču, Jolantu Gulbi un Ievu Kerēvicu, un 2011. gada pavasarī tika izdots mūzikas albums "Latvian Sentiments". Albums saņēmis ļoti pozitīvas klausītāju atsauksmes un recenzijas Latvijas un Zviedrijas presē, kā arī ticis nominēts "Gada Balvai 2011" kategorijā "Labākais instrumentālais, džeza, filmu vai teātra mūzikas albums 2011".

Pērn rudenī mūziķi ar šo projektu uzstājās deviņās Latvijas pilsētās. Projekta oriģinalitāte un Latvijas un Zviedrijas mūziķu augstais profesionālais līmenis uzreiz guva skatītāju un speciālistu augstāko novērtējumu. Koncerta repertuārā iekļautas populārās Raimonda Paula "Balta saule", "Lūgums", "Viss nāk un aiziet tālumā", Imanta Kalniņa "Sitiet bungas", "Dūdieviņš", tautas dziesmas "Sarkandaiļa roze auga", "Pusrītā'i saule lēca"
un citas.