03.05.2013 09:33

No Ziedoņa mācīties dzīvot, kā sirdsapziņa saka

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Mīlētajam dzejniekam Imantam Ziedonim 3. maijā apritētu 80 gadi. Sāpīgi apzināties, ka vairākus mēnešus dzejnieka nav mūsu vidū, un tajā pašā laikā ir sajūta, ka viņš ir un vienmēr būs ar mums. Par to viņa dzimšanas dienā liecinās arī rosība dzejnieka vasarnīcā "Dzirnakmeņi", kas atrodas Murjāņos Krimuldas novadā.

Piramīdas veida guļbūvē, kas atrodas gleznainā, noskaņām bagātā vietā simtgadīgu koku pakājē, strādās jaunieši no I. Ziedoņa fonda "Viegli". Baiba Zvaigzne stāsta: "3. maijā, Imanta dzimšanas dienā, mēs rīkosim vasarnīcas uzpošanas talku – mazgāsim logus, tīrīsim telpas, lai tajās ieplūst pavasara spirgtums, jo maijs ir I. Ziedoņa mēnesis. Sakopsim klētiņu un mājas apkārtni ar milzīgajiem dzirnakmeņiem."

Dzejnieks vienmēr vēlējies, lai "Dzirnakmeņi" būtu inteliģences satikšanās vieta. 2010. gadā dzejnieka vasarnīcā notika radoša nometne, kuras laikā "Dzirnakmeņu" klētiņa pārtapa skaņu ierakstu studijā, kurā tika ierakstīts mūzikas albums "Viegli" ar I. Ziedoņa vārdiem. Visus ienākumus no šī albuma novirzīja dzejnieka fondam, jo "Dzirnakmeņos" ir jāierīko santehniskais mezgls un jāveic vairāki labiekārtošanas darbi, lai mājās varētu uzņemt cilvēkus. "Imants gribēja, lai šī vieta ir dzīva, dzīvo radošu dzīvi un top par radošuma centru," piebilst B. Zvaigzne.
Murjāņu vasarnīcā ir tapuši daudzi Imanta Ziedoņa dzejoļi un epifānijas.

Sazinājāmies ar dzejnieka dzīvesbiedri Ausmu Kantāni-Ziedoni un lūdzām viņu dalīties atmiņās par vasarām, ko dzejnieks pavadīja "Dzirnakmeņos", bet viņas sāpes par vīra aiziešanu ir tik dziļas, ka viņa nespēj par to runāt. Tomēr sarunas par Imantu Ziedoni Krimuldas pusē būs. Tieši tām vairāku stundu garumā būs veltīta tikšanās "Mans Ziedonis", ko 4. maijā Inciemā rīko Anšlava Eglīša biedrība.

Tās vadītāja Māra Ozola stāsta: "Mēs sanāksim kopā uz ļoti intīmu un personisku tikšanos, lai padalītos domās par to, ko mums katram personiski nozīmē Imants Ziedonis. Mani saista tas, ka Ziedonis ir ļoti tiešs, es pat teiktu – negants. Lai ko viņš ir teicis, tas ir tik trāpīgi, tieši tēmēts, nu taisni kā ar mietu pa pieri. Tiešums, atklātība, klātesamība, ir tas, kas strāvo no katras viņa rakstītās rindas. Imants Ziedonis prata pilnvērtīgi dzīvot tajā brīdī un situācijā, kāda tā bija. Un viņš nesamierinājās, ja tā bija nelietīga, dumja vai vēl sliktāka. No viņa varam mācīties teikt tā, kā ir, un darīt tā, kā vajag, kā saka sirdsapziņa. Tas ir kā cirsties cauri mūžamežam, ejot savu ceļu, nevis pa iemītām taciņām. Prast dzīvot tā, kā Imants Ziedonis, – atdot sevi visu tam, ko dari, būt uz vietas šeit un tagad, – tas ir aktuāli jebkurā vecumā un jebkurai paaudzei."

Anšlava Eglīša biedrības vadītāja Māra Ozola: "Imants Ziedonis prata pilnvērtīgi dzīvot tajā brīdī un situācijā, kāda tā bija. Un viņš nesamierinājās, ja tā bija nelietīga, dumja vai vēl sliktāka."/Foto: Krišjānis GrantiņšAnšlava Eglīša biedrības vadītāja Māra Ozola: "Imants Ziedonis prata pilnvērtīgi dzīvot tajā brīdī un situācijā, kāda tā bija. Un viņš nesamierinājās, ja tā bija nelietīga, dumja vai vēl sliktāka."/Foto: Krišjānis Grantiņš