14.02.2012 17:33

Sarmītes Māliņas un Kristapa Kalna izstāde „Pacieties”

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Mākslinieku radītajiem objektiem un instalācijām raksturīgas lielas formas un idejiska ietilpība. Mākslinieku radītajiem objektiem un instalācijām raksturīgas lielas formas un idejiska ietilpība. Publicitātes foto

Izstāžu zālē «Arsenāls» līdz 18. martam atvērta izstāde, kur gluži mierīgi var pasēdēt stundu vai vairāk, padomāt par dzīvi un kļūt par izstādes dalībnieku. 

Iesaistīšanās šajā izstādē notiek pašsaprotami. Lielā zālē novietoti balti baznīcas soli, un vietā, kur parasti atrodas altāris, redzama melna apļveida forma, kurai gar malām plūst gaisma. Viss ir pārdomāts – divas solu rindas, divas plūstošas gaismas. Izstādes atklāšanā cilvēki sēdēja baltajos baznīcas solos, klusām sarunājās, vienatnē domāja. Zālē bija dzirdami soļi, balsis, čuksti, un noteiktu vietu ieņēma cilvēku ķermeņi. Iespējams, ka tāds arī bija izstādes mērķis – ar savu klātbūtni papildināt šo izstādi.

Izstādi „Pacieties" veidojuši Sarmīte Māliņa un Kristaps Kalns. Abi mākslinieki šo ekspozīciju raksturo kā ceļu uz zināmā atzīšanu, tieksmi pēc absolūtā miera un ideālas dzīves.

Lielas formas, bet ļoti neliels eksponātu skaits - jau iepriekš minētā baznīcas instalācija, zirdziņa skulptūra un atvērta akmens grāmata, kas novietota atsevišķā „telpā" – ir izstādes redzamākie elementi, kuri saprotami jebkuras tautības un vecuma cilvēkam.

Atklāšanā Sarmīte Māliņa pateica tikai vienu teikumu: „Es ceru, ka kaut kas no tā visa jums patiks".

Ko apskatīt izstādē „Pacieties"? Domājams, pašam sevi, jo, kā ne reizi vien teikuši paši mākslinieki „Vispersonīgākie stāsti patiesībā ir universāli".

Sarmīte Māliņa

 

Sarmīte Māliņa 1986. gadā absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļu. Mākslinieces darbi atrodami topošā Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja krājumā, kā arī privātkolekcijās. Darbības jomas: objekti, instalācijas, ilustrācija, grafiskais dizains, zīmējums, akvarelis.

Kristaps Kalns
Kristaps Kalns ir laikraksta „Diena" fotogrāfs, veidojis vairāk nekā 80 laikraksta „Diena" pielikuma „Kultūras Diena" vākus. 2001. gadā saņēmis balvu „Žurnālistikas cerība". Kristaps Kalns pievērsies arī grāmatu ilustrēšanai, no kurām vērienīgākais ir fotoalbums „Kundziņsala" un fotogrāfiju sērija grāmatai „Hermanis Naumanis. Latviešu stāsti".