02.05.2013 16:13

Rīgas festivāls šovasar pieskandinās Saulkrastus ar laikmetīgās mūzikas koncertu "Lielpilsētas stāsts"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. arhīvs

Rīgas festivāls 7. jūnijā dosies uz Saulkrastiem, kur kopā ar apvienību "Urban Trio" piedāvās laikmetīgās mūzikas koncertu "Lielpilsētas stāsts".

Koncertā Saulkrastu domes zālē varēs dzirdēt talantīgus mūziķus – pianistu Edgaru Raginski, saksofonistu Arvīdu Kazlausku un dīdžeju "Krii", kuri izpildīs Jaceka Grudzeņa, Hansa Otes, Karenas Tanakas, Jakoba Ter Velheisa un pašu radītos skaņdarbus. Šāds muzikāls ceļojums sācies jau pirms vairākiem gadiem Indijā, kad tapa Raginska skaņdarbs obojai, klarnetei un elektronikai "Visit India!", ko Spīķeru koncertzālē pirmatskaņoja Normunds Šnē, Guntis Kuzma un dīdžejs "Krii" jeb Kristaps Krievs. Kā idejisks turpinājums Siguldā notiekošajā koncertā pirmatskaņojumu piedzīvos jauns Raginska skaņdarbs par cita ceļojuma iespaidiem – šoreiz saksofonam un elektronikai.

Koncertā skanēs arī Latvijā maz zināms vācu 80. gadu meditatīvais minimālisms – Eiropas un Āzijas garīguma kombinācija Hansa Otes cikla "Stundu grāmata" fragmentos. Koncertā apvienosies trīs dažādu mūzikas pasauļu pārstāvji, lai pastāstītu klausītājiem krāšņu muzikālu stāstu. Kazlausks ir viens no trīsdesmitgadnieku paaudzes profesionālākajiem un radoši ziņkārīgākajiem saksofonistiem, kurš labprāt iesaistās neiepazītu mūzikas teritoriju izpētē. Raginskis raksta un spēlē mūziku, kā arī atskaņo un apspriež to Latvijas Radio 3 "Klasika" viļņos, savukārt laikmetīgo akadēmismu caurvīs dīdžeja "Krii" skaņu un laiktelpas improvizācijas. Rīgas festivāls šovasar notiks no 3. līdz 20. jūnijam, pulcējot izcilākos Latvijas un citvalstu māksliniekus. Atklāšanas un noslēguma koncertos Latvijas izcilo mūziķu Vestarda Šimkus un Skrides sniegumā varēs baudīt šā gada jubilāra Vāgnera mūzikas diženumu.

Koncertos varēs arī dzirdēt "Lielās mūzikas balvas 2012" laureāti akordeonisti Kseniju Sidorovu, kori "Latvija" un Latvijas Radio kori, pianistu Juri Žvikovu, publikas iemīļoto dziedātāju Renāru Kauperu, Latvijas sitaminstrumentu zvaigznes, a cappella kvartetu "Anonymous 4" no ASV un citus mūziķus.