27.04.2013 14:58

Kārlis Kazāks: "Citu garīgo telpu ārpus baznīcas mums gandrīz vairs nav"

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Kārlis Kazāks: "Citu garīgo telpu ārpus baznīcas mums gandrīz vairs nav" www.kazaks.lv

"Kad spēlēju viens pats, esmu atvērts tam, kas notiek starp mani un klausītāju. Dziesmas, ko spēlēšu, izvēlos tieši tajā mirklī," pirms koncerta Allažu evaņģēliski luteriskajā baznīcā stāstā dziesminieks Kārlis Kazāks.

"Man nav sagatavotas dziesmu secības. Tā ir priekšrocība, spēlējot vienam, varu atļauties spēlēt tieši to, kas tajā mirklī šķiet iederīgs. Koncerts būs tāds, kādu kopā ar klausītāju to kopā uzbūvēsim," atklāj K. Kazāks, kur muzikālo daiļradi klausītāji iepazinuši kā mierpilnu un harmonisku mūziku. Turklāt viena konkrēta iedvesmas avota mūziķim neesot.


"Tas ir plašs jautājums. Taču iedvesmu man palīdz gūt dzīvošana ārpus pilsētas steigas. Es dzīvoju lauku mājā Raunas pusē, un tas man bieži palīdz izvairīties skriet kaut kam pakaļ vai mēģināt noķert visu, kas notiek."

K. Kazāku daudzi iepazinuši arī kā vienu no raidījuma "1000 jūdzes Kambodža" ekspedīcijas komandas varoņiem, kurs kopā ar televīzijas kanāla LTV7 skatītājiem devās piedzīvojumu un jaunu iespaidu bagātos ceļojumos. Mūziķis gan atzīst, ka ceļojuma laikā dziesmas nav komponējis. "Esmu atvērts situācijai. Taču ceļojuma laikā cilvēks mainās. Ja vien atvērti skatāmies uz vietu, kur esam nonākuši, ieraugām citus skatu punktus, ka arī tā var paskatīties uz pasauli. Līdz ar to maināmies arī paši."

"Citu garīgo telpu ārpus baznīcas mums gandrīz vairs nav. Kultūras nami mazajos lauku ciematos daudzviet ir bankrotējuši. Un naudu var nopelnīt tikai ar izklaidi. Tāpēc ir jāmeklē citas iespējas, kur atrast savu klausītāju," stāsta mūziķis un piebilst, ka vienmēr cenšas izvairīties no koncertēšanas telpās, kur cilvēki labprāt izvēlas baudīt ne vien mūziku, bet socializēties ar alus pudeli rokās. "Labāk spēlēju bibliotēkās un baznīcās. Turklāt dievnamos ir ļoti laba atmosfēra," iebilst mūziķis.

Koncerts Allažu luterāņu baznīcā notiks svētdien, 28. aprīlī, plkst. 15 pēc dievkalpojuma. Koncerts organizēts sadarbībā ar "Austras biedrību". Ieeja būs bez maksas.