03.04.2013 10:30

Tikai izstādē "Motocikls 2013" – unikāla motociklu "Jawa" kolekcija

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Tikai izstādē "Motocikls 2013" – unikāla motociklu "Jawa" kolekcija publicitātes

Tikai trīs dienas, no 5. līdz 7. aprīlim, izstādē "Motocikls 2013" Ķīpsalā līdztekus visdažādākajiem pašiem jaunākajiem dzelzs rumaku modeļiem būs aplūkojama arī vēl neredzēta, unikāla motociklu "Jawa" un "Čezeta" kolekcija.

Kolekcijas veidotāji – biedrība "Latvijas Jawa klubs" un "Jawa" veikals Rīgā – ir pārliecināti, ka kolekcija apmeklētājiem sagādās daudz pozitīvu emociju un nostaļģijas, jo daudziem vīriem jaunības skaistākie brīži ir saistīti tieši ar šiem mocīšiem, kas, sākot no piecdesmitajiem gadiem, tika eksportēti uz visu plašo Padomju Savienību, tostarp arī Latviju.


Izstādē būs aplūkojami 14 motocikli, kas uzskatāmi parāda "Jawa" motociklu evolūciju, sākot no četrdesmito gadu beigām līdz pat mūsdienām. Starp eksponātiem būs gan perfekti restaurēti moči, gan arī tādi, kas tikko izvilkti no kādas pažobeles, kur nostāvējuši vairāk nekā 40 gadus. Būs arī modeļi, kas savā laikā netika eksportēti uz bijušo PSRS, gan arī modeļi, kas aprīkoti ar trīs atšķirīgiem "Velorex" blakusvāģiem, kas mūsdienās ir diezgan liela eksotika. Viens no šiem modeļiem "Jawa 634" ir restaurēts identiski tāpat kā Tūtaru Ērika (spēlē Uldis Dumpis) braucamais leģendārajā Jāņa Streiča filmā "Limuzīns Jāņu nakts krāsā".

Izstādē būs aplūkojami ne tikai vēsturiski motocikli, bet arī nopērkami mūsdienās ražoti dažādu kubatūru modeļi. Vecākais modelis ir 1948. gadā ražotais "Jawa Perak", bet jaunākais – pēdējais ražotāju modelis 660 ccm jaudīgais "Jawa 660 Sportard", kas līdz dīleriem nonāca tikai pērnā gada nogalē. Interesanti, ka liela daļa izstādē redzamo motociklu, neskatoties uz savu cienījamo vecumu, piedalās ceļu satiksmē.

Reti kurš motociklu ražotājs var lepoties ar tik garu vēsturi kā "Jawa". Slavenākā Čehoslovākijas motociklu zīmola stāsts iesākās Vācijā 1928. gadā, kad vācu firma "Wanderer", nespējot izturēt konkurenci ar BMW, nolēma pilnībā pievērsties automobiļu rūpniecībai. 1929. gadā toreizējais Čehoslovākijas ieroču rūpnīcas īpašnieks Františeks Janečeks nopirka no "Wanderer" licenci jaunākajam 500 cm³ modelim. Zīmola nosaukums "Jawa" tika izveidots no firmas īpašnieka Františeka Janečeka uzvārda pirmajiem burtiem un iepriekšējas firmas "Wanderer" sākuma burtiem – Janečeks + Wanderer = Jawa.

Vienlaikus ar izstādi "Motocikls 2013" Ķīpsalā notiks arī aktīvās atpūtas un sporta izstāde "Atpūta un sports 2013", starptautiskā medību un makšķerēšanas piederumu un aksesuāru izstāde "Medības un makšķerēšana", kā arī laivu un jahtu izstāde "Baltic Boat Show 2013".