27.03.2013 10:50

Jaunajā Sv. Ģertrūdes baznīcā notiks Lieldienu ieskaņas garīgās mūzikas koncerts "Pie Jesu"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Vīru koris "Frachori". Vīru koris "Frachori". www.kulturaskarte.lv

Lieldienu gaidīšanas laiks Latvijas lielāko konfesiju reliģiskajās tradīcijās saistās ar Kristus ciešanu apceri, meditācijām un askēzi. Taču šos elementus un reliģisku inspirāciju var piedzīvot arī muzikālā pārdzīvojumā – par to ir pārliecināts diriģents Andrejs Mūrnieks.

Viņa vadītais vīru koris "Frachori" aicina klasiskās mūzikas interesentus uz Lieldienu ieskaņas garīgās mūzikas koncertu "Pie Jesu" Jaunajā Sv. Ģertrūdes baznīcā.

Kora mākslinieciskais vadītājs Andrejs Mūrnieks koncertu iecerējis kā ciešanu laika pārdomu un izjūtu atklāsmi daudzveidīgās liturģiskās mūzikas pērlēs, tādējādi dodot iespēju klausītājiem pamazām tuvoties Lieldienu gavilēm – muzikālajos tēlos vispirms izdzīvojot ciešanu apceres, uzupurēšanās un līdzcietības pārdzīvojumu. Viņš uzskata, ka augstvērtīgā garīgajā mūzikā atrodamas gan konkrētas reliģiskas, gan vispārcilvēciskas vērtības, kas uzrunā ikvienu nopietnu mūzikas klausītāju.

Kopā ar vīru kori muzicēs solisti Jolanta Strikaite, Mārtiņš Zvīgulis, Aleksandras Dimitrovas, koncertmeistare Māra Bilzone, čellistes Magda un Guna Podnieces. Dziedās arī Latvijas Nacionālas operas solists un vīru kora "Frachori" vokālais pedagogs Guntars Ruņģis. Koncertā piedalīsies arī sieviešu koris "Delta". Korus vadīs diriģenti Andrejs Mūrnieks, Ilona Haņina un Inta Eizenberga-Cērmane.

Koncertā skanēs dažādu gadsimtu sakrālā mūzika: līdzās pareizticīgo un katoļu baznīcas mūzikai arī latviešu komponistu skaņdarbi ar garīgu saturu un ciešanu laikam atbilstoša instrumentālā mūzika. Klausītājiem būs iespēja iepazīties ar atšķirīgām garīguma izpausmēm un intonācijām: ne vien askētiskām un meditatīvām, bet arī ar skaudri dramatiskām un ekstātiskām.

Koncerts notiks trešdien, 27. martā, plkst. 19 Rīgas Jaunajā Svētās Ģertrūdes baznīcā – Brīvības ielā 119.