20.03.2013 16:17

Spuņciemā būs skatāma izrāde "Ar būdu uz baznīcu"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Spuņciemā būs skatāma izrāde "Ar būdu uz baznīcu" arhīvs

Svinot Starptautisko teātra dienu, sestdien, 23.martā, Babītes novada Salas pagasta Sporta un kultūras centrā viesosies Saulkrastu novada kultūras un sporta centra "Saulkrastu teātris" ar izrādi "Ar būdu uz baznīcu" un Salas pagasta amatierteātris "Kalambūrs".

Teātra izrāde sāksies plkst.18, bet plkst.20 Teātra dienas apmeklētājiem paredzēta muzikāla atpūta kopā ar grupu "Lustīgais blumīzers", informē aģentūra LETA.

Paula Putniņa luga "Ar būdu uz baznīcu" pirmo reizi iestudēta 1988.gadā Nacionālajā teātrī. Tā stāsta par teļkopi Mariannu Okolokolaku un viņas izmisīgo cīņu par godīgumu un taisnību. Marianna tiek pārpratuma pēc ievēlēta par vietējās ciema padomes deputāti, jo kolhoza priekšsēdētājs Broņilavs Timrāns tieši šādi cer viņu atrunāt no nemitīgās neapmierinātības par to, kā pareizi būtu kopjami teļi, kāpēc bezšķirnes lopus nedrīkst pārdot kā augstākā labuma teļus un tamlīdzīgi. Tomēr rātni paklausīgie deputāti un arī pats priekšsēdētājs kļūdās, jo izrādās, ka Marianna spēj cīnīties par savu taisnību jebkurā situācijā. 

Ievēlēta ciema padomes kultūras komitejā, kurā līdz šim tā īsti nekas nav noticis, Marianna ar skubu un enerģiju ķeras pie izpostītās baznīcas restaurācijas. Rodas pārpratumi, komiskas situācijas, un te skatītājam paveras lieliska iespēja atminēties vēl nesenos kolhozu laikus – ar arodbiedrības aktivitātēm, ar sienas avīzēm un kino demonstrējumiem, ar rajona partijas komitejas instruktoriem. Svarīgs brīdis ir jauna personāža parādīšanās lugā – tas ir Konstantīns Konstantīna dēls Esenbergs, rajona izpildkomitejas priekšsēdētājs jeb vienkārši Kosta. Tā kā viņš ir Mariannas jaunības dienu mīlestība, lugā veidojas ne tikai lokāli politiskas peripetijas, bet arī mīlas trijstūris.