18.03.2013 18:05

Turaidā iespējams iepazīt seno kalēja arodu

Autors  www.turaida-muzejs.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Turaidas kalējs Andris Ščeglovs. Turaidas kalējs Andris Ščeglovs. www.turaida-muzejs.lv

Turaidas muzejrezervāts sadarbībā ar Turaidas kalēju Andri Ščeglovu 4. aprīlī no pulksten 16 līdz 18 aicina uz kalēja meistardarbnīcu Turaidas muižas smēdē, kur būs iespēja iepazīt kalēja amatu, apskatīt smēdi, kurā notiek metālkalumu darināšanas process, kā arī sarunās ar Andri uzzināt par kalēja amatu senatnē un mūsdienās, izmēģinot arī spēkus kalšanā.

Pasākums iekļaujas Latvijas Nacionālā kultūras centra rīkotajā akcijā "Satiec savu meistaru!", un tā mērķis ir tradicionālo prasmju popularizēšana un nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšana. Turaidas kalējs Andris Ščeglovs ir īsts sava amata pratējs, kurš par kalēju sācis strādāt pirms vairāk nekā 20 gadiem, pirmās praktiskās iemaņas gūstot pie sava sievas tēva Tautas daiļamata meistara Straupes kalēja Daiņa Mežanča, bet jau piecpadsmit gadu savas kalēja prasmes ir vairojis patstāvīgi strādājot Turaidas muižas smēdē.

Andra darinātie metālkalumi ir īpaši, jo, tos radot, daudz tiek kalts ar rokām, tā, kā tas darīts senatnē, neizmantojot no ārzemēm ievestas rūpnieciskas sagataves, gatavas preses, štances utt. Andra kaltie metālkaluma dekoratīvie elementi rotā daudzas mājas, tostarp atjaunotās Turaidas muižas saimnieciskā centra ēkas, kā arī Turaidas pils ēkas, – rietumu korpusa grīdās vien iestrādātas 6000 Andra kaltās naglas. Andris ir ne tikai labs amatnieks, bet arī labs stāstnieks, kurš gandrīz katru dienu sastopams Turaidas muižas smēdē, kur tiekoties ar muzejrezervāta apmeklētājiem dod iespēju skatīties kalšanas procesu, kā arī drosmīgākajiem izmēģināt kalēja prasmi pašiem.

Jau izsenis kalēja amats ir bijis ļoti nozīmīgs. Gan būvējot mājas, gan uzturot lauku, saimniecību, bez kalēja neiztika. Ar kalšanas sākšanos radās arī pirmie metālmākslinieki. Kā lietišķās mākslas veids kalēja amats ir unikāls, jo izveidotie priekšmeti spēj apvienot praktisku pielietojumu ar estētisku baudījumu un izstrādājums kļūst par mūžīgu vērtību, kas kalpo no vienas paaudzes uz nākamo.