02.03.2013 08:19

Andris Ērglis: katram savu hitu nr. 1

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Kad man būs 40 vai 50 gadi, atcerēšos laiku, kad man bija 30, un droši vien tad šķitīs, ka toreiz jau tas nebija nekas īpašs. Bet katram laikam ir savs krāšņums," pauž A. Ērglis. "Kad man būs 40 vai 50 gadi, atcerēšos laiku, kad man bija 30, un droši vien tad šķitīs, ka toreiz jau tas nebija nekas īpašs. Bet katram laikam ir savs krāšņums," pauž A. Ērglis. www.foto.delfi.lv

30 gadu jubilejas koncerttūrē ar koncertu "Ar mīlestību par mīlestību" Zvejniekciemā uzstāsies dziedātājs Andris Ērglis. Mūziķis smej, ka laiku, kad pirms 15 gadiem sperti pirmie nopietnie soļi uz skatuves, tagad atceras ar platu smaidu.

Koncerta programma ieturēta labākajās Frenka Sinatras un Tonija Beneta tradīcijās – no džeza klasikas līdz latviešu populārās mūzikas hitiem un veidota kā A. Ērgļa un "Mirage Jazz Orchestra" kopdarbs. Ideja par kopīgu koncertprogrammu virmojusi jau pusotru gadu, taču janvārī, kad dziedātājs ar vērienīgu koncertsēriju svinēja savu apaļo 30 gadu jubileju, to beidzot izdevies realizēt. "Uzaicināju orķestri uz Liepāju, kur kopā ar daudziem mūziķiem, liepājniekiem un draugiem svinējām manu dzimšanas dienu," sirsnīgo jubilejas koncertu atceras A. Ērglis. "Taču vēlējāmies ar koncertiem uzstāties arī pie citiem, tāpēc braucam pie jums."


A. Ērglis muzicēt sācis 11 gadu vecumā, kad kopā ar tēvu uzstājies dažādos saviesīgos pasākumos un ballītēs, taču nopietni mūzikai pievērsies 15 gadu vecumā. "Toreiz man šķita, ka esmu baigi krutais. Tagad uz to atskatos ar smaidu," smej mūziķis, taču atzīst, ka jebkurš mākslinieks var augt tikai uz skatuves. "Tikai uz skatuves mūziķis var atklāt un attīstīt savu personību," pārliecināts ir A. Ērglis. "Uzskatu sevi par mūsu valsts patriotu, tāpēc, par spīti valsts grūtībām, kas skāra mūs visus, esmu palicis tepat Latvijā un neesmu aizbraucis prom. Latviešu valoda ir mūsu valsts valoda, tāpēc arī tajā vēlos dziedāt."

Aizvien A. Ērgļa koncerti nav iedomājami bez Guntara Rača un komponista Jāņa Strazda radītās dziesmas "Ripoja akmens". Dziedātājs atzīst, ka ir saņēmis arī nopēlumu, cik tad ilgi varot vienu dziesmu spēlēt. "Reizēm nolemjam, ka šo dziesmu nespēlēsim, bet klausītāji tāpat to grib dzirdēt. Ja nespēlējam, ir neizpratne. Kad sāku dziedāt "akmeni", nedomāju, ka tas būs tik liels hits." Taču dziesmas panākumus esot grūti prognozēt, un to varot skaidrot tikai ar likumsakarībām: attiecīgā laikā un vietā, attiecīgs komponists rada tekstu. "Esmu ļoti priecīgs, ka man ir šī dziesma. Un to novēlu katram jaunam māksliniekam, kuram vēl nav tas īstais un vienīgais hits numur viens."

Tomēr tikpat ļoti mūziķis iemīlējis arī citas savas dziesmas, piemēram, "Sirdspuksti", "Broken love" vai nule pie klausītājiem nokļuvušo "Mīlestību" ar dzejnieka Imanta Ziedoņa vārdiem. "Šo dzeju nav viegli dziedāt, jo I. Ziedonis ir viens no Latvijas dižgariem," par šonedēļ aizsaulē aizgājušo dzejnieku stāsta dziedātājs. "Doma par šo dziesmu nogūlās jau pirms trīs gadiem, kad mans draugs J. Strazds tai bija sakomponējis mūziku, taču šķita, ka tieši šobrīd, dzejnieka jubilejas gadā, būtu īstais brīdis. Tā ir mūsu cieņas izrādīšana lielajam māksliniekam." A. Ērglis ir pārliecināts, ka šī noteikti nebūs pēdējā dziesma ar izcilā dzejnieka vārdiem.

Koncerts Saulkrastu novada kultūras namā "Zvejniekciems" notiks 2. martā plkst. 18.