22.02.2013 11:23

Leģendārā "Pērkona" brālība jubilejā uz skatuves atgriezīsies pilnā sastāvā

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Leģendārā "Pērkona" brālība jubilejā uz skatuves atgriezīsies pilnā sastāvā publicitātes

"Grupa "Pērkons" man ir kā mājas, kā ģimene," pirms jubilejas koncertiem "Sapumpurots zars" Baložos un citviet Pierīgā stāsta dziedātāja un grupas "Pērkons" soliste Ieva Akuratere.

Dziedātāja I. Akuratere un komponists Juris Kulakovs ir mākslinieki, kuri savā radošajā ceļā sevi veltījuši Latvijas brīvības garam. Šogad abiem māksliniekiem – 55 gadu jubileja. Par godu šim notikumam tiek rīkota īpaša jubilejas koncertturneja "Sapumpurots zars", kuras ietvaros pilnā sastāvā uz skatuves kāps leģendārais "Pērkons".

Koncerta devīze: "Galvenais, lai tevī pašā uzplaukst sapumpurots zars." "Pērkons" dziedātājas radošajā darbībā allaž ieņēmis svarīgu lomu. "Tā ir mana pamatgrupa, ar ko sevi asociēju. Arī pievēršoties dažādiem mūzikas žanriem, vienmēr tajā atgriežos. Mums ir tāda kā muzikāla brālība," smaidot teic dziedātāja.

Savukārt vaicāta, kā gadu gaitā mainījusies publika, māksliniece atzīst, ka mūsdienu publika pēc emocionālās virzības, vēlmēm un cerībām atkal līdzinoties publikai, kas "Pērkona" koncertus apmeklējusi laikā, kad režisors Juris Podnieks veidoja filmu "Vai viegli būt jaunam...". Zīmīgi, ka, tāpat kā toreiz, koncertā pirmā izskanēs dziesma ar dzejnieka Māra Čaklā dzeju "Sastrēguma stunda". "Toreiz gaisā bija jūtama šī sastrēguma stunda – politiskā, fiziskā, materiālā plāksnē. Arī tagad gaisā ir jūtamas šīs emocijas, taču garīgā ziņā. Jūtu, ka paaudzes mainās. Pašlaik notiek laikmeta grieži un cilvēki ir gatavi mainīt savu apziņu. Stāv tādu kā vārtu priekšā."

Gadiem ejot, "Pērkons" aizvien turpina nest latviešu nacionālo pašapziņu un aizvien skan kā no astoņdesmitajiem, kad roks turēja tautu pie cerības, kā arī aizvien saglabājis pozitīvisma noti. "Bahs teicis, ka katra nots, ko uzrakstījis, ir veltīta Dievam. Un mēs viņam pilnīgi piekrītam – visas dziesmas domātas cilvēcībai, mīlestībai un brīnišķīgam lepnumam par dzīvību, reizē arī kristīgai pazemībai." Kaut rokmūzikas izpausme allaž esot ekscentriska, "Pērkona" mūzikas ideja vienmēr būs humānisms un ticība saviem spēkiem.

Savukārt vaicāta, ko visvairāk vēlētos saņemt dzimšanas dienā, mūziķe atzīst, ka labākā dāvana būtu skaista vasara. "Daudz saules, dienas ar skaidrām debesīm. Lai vasaru varētu pavadīt dabā, siltumā un saulītē tepat Latvijā."

Gaviļnieki saviem klausītājiem koncertā piedāvās savas radošās darbības laikā sakrātās un tautā iemīļotās dziesmas: "Zaļā dziesma", "Slidotava", "Labu vakar", "Dziesma par sapumpuroto zaru", "Gandrīz tautasdziesma","Mana dienišķā dziesma" un daudzas citas.

Jubilejas koncertā "Pērkons" uzstāsies pilnā mūziķu sastāvā: pie taustiņiem Juris Kulakovs, bass un vokāls – Juris Sējāns, solo ģitāra – Leons Sējāns, vokāls – Ieva Akuratere un Raimonds Bartašēvics un pie sitamajiem instrumentiem Ikars Ruņģis.

Grupas "Pērkons" koncerti Pierīgā: 22. februārī plkst. 19 Baložu pilsētas kultūras namā, 9. martā plkst. 19 un 22 Mārupes kultūras namā, 15. martā plkst. 19 Siguldas kultūras namā un 25. aprīlī plkst. 19 Ādažu Kultūras centrā.