21.02.2013 15:02

Marta sākumā Siguldu atkal pārņems "Ziemas festivāls"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Siguldas kamaniņu trase, kurā arī gaidāmi pasākumi "Ziemas festivāla" ietvaros. Siguldas kamaniņu trase, kurā arī gaidāmi pasākumi "Ziemas festivāla" ietvaros. Krišjānis Grantiņš

No 2. līdz 9. martam Siguldā norisināsies jau trešais Ziemas festivāls. Šī gada tēma ir "Nu tik būs... ".

Festivālā līdztekus profesionālām sporta sacensībām tiek piedāvāta māksla un kultūra, ziemīgi sportiskas aktivitātes un izklaides iespējas. Programmā iekļautas jau tradicionālās sacensības "Siguldas kauss 2013" kalnu slēpošanā, distanču slēpošanā un snovbordā. Līdztekus profesionālām sporta sacensībām, slēpošanas sacensības arī bērniem "Kūku mači". Siguldas novada skolēniem olimpiešu paraugstunda. Pirmoreiz festivāla sporta programmā Ziemas pelde un Zemledus makšķerēšana Matiņa ezerā.

Peldēšana bez laika kontroles notiks unikālā "S" burta formas āliņģī. Pirmo reizi Siguldas un iespējams Latvijas vēsturē paraugdemonstrājums zemledus peldēšanā un paraugdemonstrējums ledū ielūzuša cilvēka glābšanā. Bobsleja un kamaniņu trasē būs Latvijas čempionāts bobslejā un kamaniņu sportā jauniešiem un junioriem."

Savukārt Siguldas novada Kultūras centrs aicina apmeklēt Modernā baleta viencēlienu vakaru "Māsa pasaule/Parīzes dziesmas" Indras Reinholdes horeogrāfijā. 5. martā mūziķi – sportisti Ingus Pētersons, Mārtiņš Circenis, Lauris Reiniks, Andris Kivičs, Paula un Miks Dukuri, Līna Mūze, Zintis Ekmanis satiksies īpašā koncertprogrammā "Mirdzot šķēpiem" koncertzālē "Baltais flīģelis". Programmu bagātinās Vidzemes kamerorķestris Andra Veismaņa vadībā un deviņu olimpisko spēļu dalībnieks Afanasijs Kuzmins.

Festivāla ietvaros tiek piedāvātas vairākas izstādes. No 5.marta- 5.aprīlim Siguldas Mākslu skolā "Baltais flīģelis" Mākslas nodaļas 6. kursa audzēkņu mozaīku izstāde "Nu tik būs podi!". Siguldas Mākslu skola "Baltais flīģelis" 6. martā festivāla ietvaros ir radījusi savu piedāvājumu, izveidojot pasākumu "Gaismas svētki", uz kuru aicinātas piedalīties arī tuvākās kaimiņu mākslas skolas. Sākumā pasākuma dalībnieki radīs sniega – gaismas skulptūras, piedalīsies radošās darbnīcās un veidos izstādi, bet pulksten 18 būs svētku kulminācija-pārsteigums, kuras laikā metāla mākslinieks Igors Dobičins un skaņas virtuozs Kaspars Tobis radīs unikālu Gaismas un Skaņas dialogu. Visi tiek aicināti ierasties uz šo pasākumu tumšās saulesbrillēs.

Vairāk foto mākslas būs skatāma 2 izstādēs. Jura Abramenko fotoizstāde "Krēsla bez krēsla" Siguldas pagasta kultūras namā piedāvās 30 stāstus par sievietes skaistumu, mīlestību un raksturu, kas padara mūsu dzīvi krāsaināku un spilgtāku. Savukārt Koncertzāles "Baltais flīģelis" izstāžu telpā sadarbībā ar Latvijas Olimpisko komiteju fotoizstāde "Sports un ģimene", kas atspoguļos ģimeniskās vērtības un nozīmi sportiskajos sasniegumos labāko Latvijas fotogrāfu bildēs, kuras uzņemtas Olimpisko spēļu laikā.

Siguldas novada Kultūras centra Kinozālē no 4. marta līdz 10. martam būs skatāma filma "Sapņu komanda 1035". 7. martā pulksten 19 tikšanās ar galvenās lomas atveidotāju Jāni Āmani un radošo komandu. Trīs dienas festivāla ietvaros brīvdabā varēs aplūkot jauno modes mākslinieku darbu izstādi "Nu tik būs lēciens!".

Kas ir atspēriena punkts tiem garīgajiem lēcieniem, kas bieži tik neiedomājami virza un izmaina mūsu dzīves? Atbildes uz šiem jautājumiem meklēs Latvijas Mākslas akadēmijas jaunie modes dizaineri un ietērps tās savās radītajās instalācijās.

Siguldas, Garkalnes, Ķekavas, Salaspils, Olaines un Carnikavas novadu izglītības iestāžu interešu izglītības pulciņu un studiju vizuālās un vizuāli plastiskās mākslas konkursa "Kur saulīte rotājās" darbu izstāde būs skatāma Siguldas novada Kultūras centrā. Siguldiešiem un viesiem tiek piedāvāti arī vairāki koncerti un teātra izrādes.

Apjomīgais Ziemas festivāla pasākumu cikls izskanēs ar mūsdienu tautas mūzikas apvienības "Elkupe " koncertu Siguldas novada Kultūras centrā. "Uzaust" ir skaņu rakstu telpa dabas un kosmosa ciklu ietvarā. Ierakstā meditatīva vienkāršība saplūst ar rokmūziku, latviešu tautas skaņu un vizuālajiem kodiem, eksperimentālo mūziku un dzeju. Šo elementu kopstraume atklāj arhetipiski-mītiskā struktūrā uzaustu, daudzās kultūrās sastopamo Saules ceļa jostu, kura caur spēcīgu līdzpārdzīvojumu un cilvēcisko spēju sasprindzinājumu, apvij un iedveš fundamentālu garīgu attīrīšanos – katarsi.

Koncerta ietvaros nebijušu skatījumu uz tādām mūzikas pamatvērtībām kā skaņa, troksnis, melodija un ritms piedāvās eksperimentālā rokgrupa "Tesa".

Jau 100 gadus Latvija piedalās olimpiskajās spēlēs un valsts komandās startē arī siguldieši. Tieši gadu pirms ziemas olimpiskajām spēlēm Sočos, pirmoreiz Latvijā olimpiešu pilsētā Siguldā tiek veidots īpašs stāsts par mūsu olimpiešiem. Izstādē, kas līdz pat aprīļa vidum būs apskatāma Mākslas un kultūras telpā "Siguldas Tornis" būs eksponētas sportistu unikālās lietas, sporta ekipējums, medaļas, talismani utml.

Daudz interesanta izstādes ekspozīcijā sola Latvijas Olimpiskā komiteja. Piemēram, 2012.gadā. XXX olimpiādes spēļu olimpisko lāpu Londonā veidoja 204 mazas katras nacionālās olimpiskās komitejas lāpas, kuru kausi kopā ar valsts uzrakstu tika nesti atklāšanas parādē. Tagad šīs olimpiskās uguntiņas izklīdušas pa visu pasauli, mazās lāpas izsūtītas pēc nacionālās piederības. Viena lāpas daļa atceļojusi arī uz Latviju un glabājas Latvijas Olimpiskajā komitejā. Izstādē olimpiešu pilsētā Siguldā būs skatāma šī Latvijas lāpas daļa. Tās atvēršana 7.martā pulksten 13.

Festivāla ietvaros paredzētas vairākas radošas darbošanās dažādām mērķgrupas. Jaunieši gādā par radošām izpausmēm pie Laimas pulksteņa 9.martā, savukārt novada pensionāri aicināti cept piparkūkas kā cienastu festivāla viesiem. Tie, kuri vēlēsies sev darināt īpašu masku Ziemas karnevālam, 2. martā jādodas uz Siguldas novada kultūras centru uz masku darināšanas darbnīcu. Idejas palīdzēs realizēt Rudīte Kaša un Ieva Vanaga.

Skolas, bērnudārzus, ģimenes, darba un interešu kolektīvi, profesionāli mākslinieki vai vienkārši radošas personības ir aicinātas piedalīties tradicionālajā sniega tēlniecības čempionātā un izveidot savu sniega skulptūru. Sapresētās sniega kaudzes būs izvietotas Šveices ielā pie Bobsleja un kamaniņu trases un 9. martā no pulksten 11 līdz 13 būs iespēja veidot dažādas sniega skulptūras. Sniega skulptūras veidos sniega skulptūru dārzu svētku teritorijā, kura apskate būs pieejama visu diennakti Ziemas festivāla laikā gan vietējiem iedzīvotājiem, gan arī interesentiem no citām pilsētām un valstīm. Pieteikšanās pa telefonu 26112886, Terēzija. 

Galvenais Ziemas festivāla notikums Ledus trašu zvaigznes un karaļi visus pulcēs 9.martā pulksten 12 Siguldas Bobsleja un kamaniņu trasē, kas ir viena no 17 trasēm pasaulē. Vērosim klātienē Latvijas čempionāta sacensības kamaniņu sportā un bobslejā. Dienas gaitā muzikālie sveicieni, paraugbraucieni skeletonā, nobraucieni ar pannām un lāpstām. Unikāla stafete ar kamaniņu sporta, skeletona un bobsleja nobraucieniem. Ap pulksten 16 notiks sportistu sumināšana un autogrāfu stunda.

Ģimenēm ar bērniem piedāvājam dažādas ziemīgas atrakcijas, bērnu vizināšanās starta estakādē ar īstiem sporta bobiem un piedalīties Sniega skulptūru čempionātā. Pēc randiņa ar slavenākajiem sportistiem Bobsleja un kamaniņu trasē, vērienīgā dienas programma noslēgsies ar maskām, līksmību, mūziku un dejām. Pirmo reizi Siguldas novada iedzīvotāji un mūsu viesi tiek aicināti ļauties brīnumainām pārvērtībām Ziemas festivāla karnevālā "Nu tik būs krāsas!" – 9. martā no pulksten 18 Siguldas viesnīcas laukumā.

Karnevāla programmā pulksten 18 parāde no Siguldas dzelzceļa stacijas līdz Viesnīcas "Sigulda" laukumam. Uz lielās skatuves uzstāsies bungu ritma grupa "Samba De Riga", salsas dejotāji Ieva Kemlere, Rolands Šteinbergs un draugi, JVClub dejotāji, Ķīnas lauvu paraugdemonstrējumi, folkloras kopa "Dandari" un līdz pat pulksten 21 būs iespēja lustēties ritma un jautrības pilnajā ballītē, informē Jolanta Borīte, Siguldas novada pašvaldības Kultūras pārvaldes vadītāja.