18.02.2013 18:00

Opermūzikas svētki Siguldā būs – līgums parakstīts

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Opermūzikas svētki Siguldā būs – līgums parakstīts Siguldas novada domes arhīvs

18. februārī Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics un Starptautisko Siguldas Opermūzikas svētku organizators Dainis Kalns parakstījuši līgumu par XXI Starptautisko Siguldas Opermūzikas svētku organizēšanu Siguldas pilsdrupās 2.–4.augustā.

Reizē ar līgumu tika parakstīts arī nodomu protokols par svētku organizēšanu nākamgad, kurā Siguldas novada pašvaldība kā projekta "Rīga – Eiropas kultūras galvaspilsēta 2014" oficiālais partneris ar biedrību "Siguldas Opermūzikas svētki" vienojās par svarīgākajiem sadarbības principiem un virzieniem XXII Starptautisko Siguldas Opermūzikas svētku programmas nodrošināšanā.

Parakstot līgumu, abas iesaistītās puses pauda gandarījumu par sadarbību un gaidāmajiem Siguldas Opermūzikas svētkiem. "Daiņa Kalna rīkotie Siguldas Opermūzikas svētki ar īpašo auru apveltītajā Siguldas gleznainajā ainavā ir viens no Latvijas klasiskās mūzikas gada notikumiem, tādēļ man ir liels gandarījums, ka šo svētku tradīcija Siguldā tiek turpināta," parakstot līgumu atzina U. Mitrevics.

Sadarbības līgums paredz Siguldas novada pašvaldības līdzfinansējumu XXI Starptautisko Siguldas Opermūzikas svētku organizēšanā 22 000 latu apmērā, no kuriem 7 500 latu ir finansiāls atbalsts, bet 14 5000 latu paredzēti līgumā atrunāto saistību izpildei, piemēram, tehniskajam nodrošinājumam un drošības pasākumiem svētku norises laikā. Līgumā atrunāta arī transporta plūsmas kontrolēšana, papildvilcienu un autostāvvietu organizēšana, kā arī caurlaižu sistēmas nodrošināšana dalībniekiem un apmeklētājiem. Vēl dokumentā noteikta pilsdrupu izmantošana, transporta noma tehnikas piegādei pilsdrupās un citi nosacījumi sekmīgas svētku norises nodrošināšanai.

XXI Starptautiskie Siguldas Opermūzikas svētki tiks atklāti piektdien, 2. augustā, plkst. 19, kad Siguldas Jaunajā pilī Svētku uvertīru spēlēs viena no spilgtākajām personībām Latvijas kamermūzikas pasaulē – pianiste Agnese Egliņa.

Sestdien, 3. augustā, plkst. 15, ģimenes tiks aicinātas uz Rīgas Latviešu biedrības bērnu vokālās studijas "Knīpas un Knauķi" koncertuzvedumu "Mūsu mammai un tētim" Siguldas pilsdrupu estrādē, kas radīs gaišu un sirsnīgu noskaņu.

Katru gadu svētku organizatori piedāvā operas izrādi Siguldas pilsdrupu estrādē. 3. augustā plkst. 21 opermīļiem tiks piedāvāts Džuzepes Verdi operas "Otello" oriģināliestudējums. Svētku organizators Dainis Kalns ir parūpējies, lai trīs galveno lomu atveidotāju vidū būtu izcila pasaules operas solistu buķete – pasaulē vislabākais Otello lomas atveidotājs, latviešu tenors Aleksandrs Antoņenko. Dezdemones lomā – uz visām pasaules skatuvēm iemīļotā Norma Fantīni (Itālija), savukārt nepārspējamais baritons Vitorio Vitelli (Itālija) iejutīsies Jago lomā. Operas uzvedumu speciāli Siguldas pilsdrupu estrādei iestudē režisors Edmunds Freibergs. Pie diriģenta pults – Aleksandrs Viļumanis.

Programmā paredzēts arī garīgās mūzikas koncerts Siguldas evaņģēliski luteriskajā baznīcā 4. augustā plkst. 13.

Svētku noslēgumā 4. augustā plkst. 17 klausītāji varēs baudīt vērienīgu Galā koncertu, kurā uzstāsies Latvijas veiksmes stāsts – operdīva Maija Kovaļevska, Krišjānis Norvelis (Latvija), Badri Maisuradze (Gruzija), Vitorio Vitelli (Itālija), Norma Fantīni (Itālija), kā arī iepriekšējo gadu Siguldas Opermūzikas svētku skatītāju simpātija Klementīne Mergaine (Francija). Izpildītāju vidū būs festivāla orķestris un koris, kā arī Rīgas Doma skolas zēnu koris. Koncertu diriģēs Vīnes profesors Vladimirs Kiradžijevs, kurš ir lielisks meistars programmu sastādīšanā. Šajā koncertā skatītājus priecēs skaistākie dueti no Dž.Verdi operām "Dons Karlos" un "Trubadūrs", kā arī citas, skatītāju iemīļotas ārijas un kvarteti. Šī gada Galā koncerta kulminācija – ārija no operas "Magbets" Vitorio Vitelli interpretācijā.

Biļetes uz Siguldas Opermūzikas svētku pasākumiem iespējams iegādāties "Biļešu Paradīze" kasēs visā Latvijā un Siguldas novada Kultūras centra biļešu kasē (Pils iela 10, tel. 67970814). No 1. marta Siguldas novadā deklarēto iedzīvotāju ID karšu īpašniekiem Siguldas novada Kultūras centrā būs iespēja iegādāties biļetes ar atlaidēm.

Iepriekš:
Augusta sākumā Siguldu pieskandinās opermūzikas skaņas