14.02.2013 09:26

Intara Busuļa orķestra hokejs Siguldā

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Šajā nedēļas nogalē dziedātājs Intars Busulis priecēs siguldiešus. Šajā nedēļas nogalē dziedātājs Intars Busulis priecēs siguldiešus. www.ntz.lv

"Orķestrī ir kā hokejā – tā ir komandas saspēle. Un tikai tā var rasties rezultāts, kas būs aizvien labāks," stāsta dziedātājs un trombonists Intars Busulis, kurš, kā pats saka, atgriezies aktīvajā bigbendu apritē.

 

Ar diviem koncertiem sestdien, 16. februārī, pulksten 15 un 18 Siguldas koncertzālē "Baltais flīģelis" uzstāsies maestro Raimonds Pauls, solists I. Busulis un pērn darbību atsākušais "Latvijas Radio bigbends" (LRB). Mūziķi klausītājus priecēs ar instrumentāliem skaņdarbiem no bigbenda repertuāra, kā arī dziesmām ar dzejnieka Imanta Ziedoņa vārdiem.

Intars stāsta, ka viņam uzticēta dziesma ar I. Ziedoņa vārdiem "Lapsenes nāve". "Dziesma ir zināma, tāpēc varētu teikt, ka tā ir viegli izdziedama, tomēr sākumā jutu iekšējo strīdu. Tā ir stilistiski ļoti interesanta – pilnīgs 70. un 80. gadu paraugs," stāsta mūziķis. "Tagad man tā patīk, jo beidzot esmu izpratis tās jēgu." Dziesmu I. Busulis raksturo kā "veco gabalu no putekļainā plaukta". Interesanti, ka šo dziesmu pirms gadiem dziedājis Viktors Lapčenoks kopā ar toreizējo radio bigbendu. "Nevarētu teikt, ka tā būs jaunās skaņās – saglabāta tā pati aranžija."

Koncertā Intars klausītājus pārsteigs daudziem neierastā ampluā – spēlējot trombonu. "Priekšlikumu atkal spēlēt orķestrī man izteica Māris Briežkalns un Gints Pabērzs." I. Busulis stāsta, ka trombona spēlēšana nebūt viņam nav sveša un savulaik tai veltīts ļoti daudz laika: "Trombonu spēlēju ļoti bieži, var teikt katru dienu. Braukāju uz mēģinājumiem gan Rīgā, gan Ventspilī."

Spēlējot trombonu, mūziķis paguvis apskatīt arī pasauli. "Mēnesi spēlēju Eiropas Jauniešu džeza orķestrī. Toreiz ar koncertiem izbraukājām 19 vai 20 Eiropas valstis, pabijām arī Kanādā. Tā kā darbošanās orķestrī man nav nekas svešs." Lai gan oficiāli LRB sastāvā I. Busulis nav, arī par viesmākslinieku viņu vairs nevar dēvēt.

"Ja neesmu, tad trešā trombonista vieta paliek tukša un akordu ķekars, ko nepieciešams izspēlēt, vairs neizskan tik pilnīgi, un orķestrī iestājās apjukums orķestrī. Protams, bez manis to var izdarīt, bet labāk jau, protams, spēlēt," smaidot stāsta mūziķis. Savukārt vaicāts, kā atšķiras muzicēšana bigbendā no solo uzstāšanās, dziedātājs teic, ka spēlēšanai orķestrī nepieciešams kolektīvais gars. "Ir jāuzņemas atbildība ne vien par sevi, bet arī par kolēģiem, ar ko spēlēju kopā. Ir jāieklausās. Ja esi solists, vari novirzīties no melodijas, veidot to, kā vien vēlies, īpaši, ja tā ir džeza mūzika. Orķestrī ir jāievēro savi likumi."

Savulaik I. Busuli klausītāji atzina arī kā mūziķi, kam uzticēja pārstāvēt Latvijas godu starptautiskajā dziesmu konkursā "Eirovīzija". Taču šogad dziedātāju starp Latvijas "Eirodziesmas" atlases dalībniekiem nemanīja. "Kolēģi saka, ka brauciens uz Maskavu bija pēdējā reize dalībai "Eirovīzijā", bet man nekas nav pret šo konkursu. Ja būs, ko rādīt, piedalīšos. Neesmu metis plinti krūmos," atzīst I. Busulis un atklāj, ka starp Latvijas "Eirodziesmas" dalībniekiem šogad viņa favorīti ir grupas "PeR" un "Headline".