10.02.2013 14:28

Daumants Kalniņš: "Teātris arī ir mūzika"

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Man nebija absolūti nekādas nojausmas par "Lielo mūzikas balvu". Arī tajā brīdī, kad tika paziņots, ka saņemšu "Spēlmaņu nakts" balvu, tas šķita neticami," atklāj dziedātājs. "Man nebija absolūti nekādas nojausmas par "Lielo mūzikas balvu". Arī tajā brīdī, kad tika paziņots, ka saņemšu "Spēlmaņu nakts" balvu, tas šķita neticami," atklāj dziedātājs. www.foto.delfi.lv

"Lielās mūzikas balvas 2012" nominācijai "Gada debija" izvirzīts jaunais džeza dziedātājs un obojists Daumants Kalniņš no Stopiņu novada.

Plašāka publika talantīgo mūziķi iepazina pēc izcilā Kvazimodo tēlojuma Zigmara Liepiņa melodrāmas "Parīzes Dievmātes katedrāle" iestudējuma. Mūziķis atzīst, ka atzinība iepriecina, taču reizē pārsteigusi nesagatavotu.

"Tas ir patīkami, bet viss jau turpinās, un domāju, ka arī pārējie nominanti turpina darīt savu darbiņu," teic D. Kalniņš. Viņš ar savu fantastisko balsi vairākkārt priecējis Stopiņu novada iedzīvotājus un pērnvasar ar solodziedājumu uzstājies novada apvienoto koru "Stopiņu novadam – 125" svētku noslēguma koncertā.

"Gada debijas" nominācijai D. Kalniņš izvirzīts par solo Profesionālā pūtēju orķestra "Rīga" jubilejas koncertos, piedalīšanos Valmieras teātra izrādē "Zojkina kvartira", koncertdarbību Latvijas novados ar savu džeza kvintetu, taču visspilgtāko iespaidu uz žūriju un skatītājiem atstājis kolorītais Kvazimodo tēlojums, kurā mūziķis atklājis sevi kā daudzsološu mūziklu aktieri.

"Man nebija absolūti nekādas nojausmas par "Lielo mūzikas balvu". Arī tajā brīdī, kad tika paziņots, ka saņemšu "Spēlmaņu nakts" balvu par gada debiju skatuves mākslā, tas šķita neticami," atklāj dziedātājs. "Tas tomēr ir teātris. Taču ir ļoti patīkami, ka cienījamā žūrija nenorobežoja savu skatījumu tikai ar koncertiem, bet novērtēja arī muzikālās izrādes, kas tomēr arī ir mūzika. Tas bija pārsteigums."

D. Kalniņu uz teātra skatuves skatītāji jau redzējuši mūziklos "Les Misérables", "Vestsaidas stāsts", "Futbols uz podestiem", "Klase", muzikālajā izrādē "Edīte Piafa". Mūziķis atzīst, ka darbošanās uz teātra skatuves devusi vērtīgu pieredzi. "Katram mūziķim teātra vide paver ļoti būtisku aspektu komunikācijā ar publiku – dāvājot ne tikai mūziku, bet arī sajūtas, skatītāja sajūtas aizskarot vēl vairāk ar teātra palīdzību. Tā teikt – izdzīvojot ne tikai sevī, bet arī daloties."

Tomēr, gatavojoties "Lielās mūzikas balvas" ceremonijai, mūziķis uz lauriem neguļ. "Gatavojos Valentīndienas koncertam "Mana daļa tevis", kas notiks "Artelī". Uzstāšos kopā ar savu džeza kvintetu. Paralēli notiek arī izrādes." Vaicāts, vai tuvākajā laikā plānojis doties kādā tālā, iedvesmojošā braucienā uz kādu eksotisku valsti, D. Kalniņš atzīst, ka plāna apceļot zemeslodi pašlaik neesot. "Brauciens uz Indiju nebija mana iniciatīva. Taču, ja man kāds piedāvātu un piedāvājums būtu saistošs, droši vien piekristu, jo aizvien alkstu redzēt kaut ko jaunu un gūt jaunus iespaidus," teic D. Kalniņš un atklāj, ka labprāt aizceļotu uz Austrāliju un Dienvidameriku.