08.02.2013 13:24

Siguldiešus aicina piedalīties projektā "Tautastērps pašu rokām"

Autors  Sigulda.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. arhīvs

Šī gada garumā notiks projekta "Tautastērps pašu rokām. I. daļa – tautiskais krekls un aube" praktiskās un teorētiskās nodarbības, kurās aicināti piedalīties visi novada iedzīvotāji, kuri vēlas radīt tautisko kreklu vai aubi.

Projektu Siguldā organizē Tautas lietišķās mākslas studija (TLMS) "Vīgrieze" sadarbībā ar Siguldas pagasta kultūras namu. Projekta ietvaros dalībniekiem būs iespēja praktiski apgūt izšūšanu, proti, baltos un krāsainos darbus, kā arī tautiskā krekla darināšanas prasmes, kuras pasniegs TLMS "Vīgrieze" tautas daiļamata meistare Aina Erte un studijas vadītāja Gundega Pētersone.

Teorētisko lekciju par tautisko kreklu lasīs vēstures doktore Aija Jansone. Viņa ir Latvijas vēstures institūta Etnoloģijas nodaļas vadītāja, grāmatas " Tautas tērpa krekli Vidzemē 19. gs." autore. Lekciju par sievu galvassegām lasīs vēstures doktore Anete Karlsone, kas Latvijas vēstures institūra Etnoloģijas nodaļas zinātniece. Tāpat projekta laikā būs iespēja tikties ar Ingrīdu Kaži, kura iepazīstinās ar savu personīgo tautastērpu kolekciju un dalīsies zināšanas par tautastērpa enerģētisko būtību un jēdzienisko saturu.

Projekta ietvaros ir plānots arī doties uz Latvijas Nacionālo vēstures muzeju un aplūkot tā krājumos esošos tautisko tērpu paraugus un tikties ar krājumu glabātāju, etnogrāfijas nodaļas vadītāju Ilzi Ziņģīti. Nodarbības notiks vienu reizi mēnesī, sestdienā, visa 2013.gada garumā. Projekta dalībnieku līdzmaksājums vienai nodarbībai viens, kā arī būs jāsedz materiālu izmaksas (lina audums krekliem, paraudziņiem, diegi, adatas utt.). Plašāka informācija par plānotajām aktivitātēm tiks sniegta pirmajā tikšanās reizē.


Pirmā nodarbība notiks 23.februārī Siguldas pagasta kultūras namā no pulksten 10 līdz 14. Dalībai projektā iepriekš pieteikties līdz 20.februārim pie Sandras Kančas, tel. 29179952, e-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt..