03.02.2013 14:30

Olgas Rajeckas dīvas liktenis

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

"Nevar vienā dienā lasīt laika ziņas, bet otrā kāpt uz skatuves un dziedāt. Tas neiet kopā. Dziedāšana ir dzīvesveids – nemitīgi jābūt radīšanas procesā," pārliecināta skatuves dīva Olga Rajecka.

Jau janvāra nogalē dziedātāja ar muzikālu izrādi "Olgas diena" viesojās Salaspilī. Olga sola, ka tās notikumi ikvienu aizvedīs atpakaļ uz 80. un 90. gadu mūzikas pasaules raibajiem notikumiem. "Kādam skatītājam izrāde uzjundīs atmiņas par laikiem, kas aizgājuši, citam būs kā atklājums."

Olgas Rajeckas dzīve ir bijusi un turpina būt pretrunu pilna. 38 uz skatuves pavadītos gados viņa vienlaikus spējusi izpelnīties mīlētas estrādes leģendas statusu, skandālistes slavu, Imanta Kalniņa labākās dziedātājas troni un publiskajā telpā visvairāk noniecinātās Latvijas slavenības tēlu. Iestudējumā dziedātājas skatuves partneri ir rakstnieks, dramaturgs un iestudējuma režisors Kārlis Anitens, kurš uzņēmies galvenā stāstnieka lomu, kā arī pianists Juris Kristonis, kuram izrādē piešķirta noslēpumainā un klusējošā Jura loma.

"Juri pazīstu jau gadus 30, kopš "Liepājas Dzintara" laikiem. 90. gadu beigās uzaicinājām viņu spēlēt "Turaidas Rozē" un kopš tā laika sadarbojamies." Izrādē dziedātāja vēlreiz izdzīvos notikumus, kas bijuši izšķiroši gan viņas karjerā, gan privātajā dzīvē. Pārsteidzošs solās būt arī muzikālais pavadījums – kopā ar labi zināmiem hitiem skanēs dziesmas, ko O. Rajecka dziedājusi agrā jaunībā vai mājās, esot vienatnē. Tās būs dziesmas, kas ierasti nav dzirdamas koncertos: Valda Atāla, Aigara Grāvera un maz skanējušas Imanta Kalniņa dziesmas. Izrādes gaitā tiks lasīta gan dziedātājas dienasgrāmata, gan vēstules, ko sūtījuši talanta cienītāji. "Gribu atgādināt cilvēkiem, ka arī ikdienā nevajag aprobežoties tikai ar nosūtītu īsziņu vai elektroniskā pasta vēstuli, bet ir svarīgi rakstīt vēstules ar roku uz papīra."

Izrāde veidota pēc pērn izdotā K. Anitena un O. Rajeckas romāna "Mana svētku diena" motīviem. Grāmatas sižets tapis no dziedātājas pierakstiem dienasgrāmatā un atmiņu stāstiem. "Man ir ļoti laba atmiņa – zelta dāvana. Ātri ielāgoju tekstus, atceros ļoti daudzus notikumus, dienas un datumus." Tomēr "Olgas diena" neesot stāsts tikai par pašas dzīvi, bet arī par Latvijas popmūzikas un estrādes mūzikas vēsturi un laiku, kad dziedātāja iepazinusi mūzikas pasauli. Māksliniece rosina grāmatu izlasīt īpaši jauniešus. "Daži no viņiem varēs padomāt, vai patiešām vēlas ziedot sevi visu un no ļoti daudz kā atteikties, lai kļūtu par dziedātājiem." Dziedātāja atceras, ka jaunībā nav varējusi atļauties visu, ko daudzi citi jaunieši, jo allaž bijuši koncerti. Tomēr jautājumu, vai tagad būtu ko darījusi citādi, dziedātāja uzskata par muļķīgu. "Kā ir noticis, tā ir noticis. Viss ir ierakstīts liktenī. Tu jau vari izdomāt darīt citādi, bet beigās tāpat viss notiks, kā nolemts."

Izrāde "Olgas diena" Mārupes kultūras namā notiks 10. februārī plkst. 17 un Doles Tautas namā – 24. martā plkst. 17. Biļetes nopērkamas kultūras namu un "Biļešu paradīzes" kasēs.