01.02.2013 19:40

Tautasdziesmas kā ozolkoka grīda

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Septiņas vienādi kuplas un garas bizes, balsis maigas kā eņģeļiem – tā ir septiņu jaunu, talantīgu sieviešu apvienība "Latvian voices". A cappella vokālā grupa gatavojas koncertam Siguldā.

Grupas repertuāru veido pašu aranžētas un komponētas dziesmas – gan latviešu tautasdziesmas, gan renesanses un baroka pērles, gan populārāko estrādes dziesmu kaverversijas a cappella. "Baltajā flīģelī" klausītājiem būs iespēja dzirdēt tautasdziesmas un oriģinālmūziku septiņbalsīgā skanējumā.

Kora dalībniece Nora Vītiņa stāsta, ka meiteņu apvienošanās brīdī visām bija skaidrs – dziedāšana notiks tikai bez pavadījuma. "Pieturamies pie šī stila un neesam kļuvušas par ansambli, kas ņem rokās instrumentus un sāk spēlēt, vai dzied popmūziku pavadījumā, jo šāda stila mūzikā ļoti labi jūtamies."

Par grupas priekšgājējiem un guru Nora sauc vokālo puišu grupu "Cosmos", kas šobrīd aktīvai koncertēšanai metusi mieru. "Cosmos" iemītās taciņas dēļ a capella dziedājums vokālajā grupā meitenēm nav bijis kaut kas svešs un nezināms. "Viss bija redzēts un dzirdēts. Tikai puišu izpildījumā," piebilst dziedātāja.

Grupas meitenes ir pārliecinātas, ka tautas dziesmas vienmēr būs modē, jo savu laiku jau ir pārdzīvojušas un izturējušas. "Jebkurš latvietis zina, kas ir tautasdziesma. Vienalga, vai viņam būtu septiņi vai 70 gadi. Un vismaz vienu tautasdziesmu jau katrs zina. Tas nozīmē, ka modē joprojām ir. Tas ir tāpat kā ar ozolkoka grīdu – vai tad tā var iziet no modes? Galvenais – jākopj," tradicionālas vērtības salīdzina Nora.

Pašām meitenēm visvairāk iekrīt sirdī tās tautasdziesmas, "kas aiziet dzīvot savu dzīvi. Kad cilvēki nāk un saka – tas bija tik skaisti". Meiteņu grupa izmanto tautasdziesmu vārdus, taču melodija ir pašu oriģināls. Ikvienā koncertā ir dažas "top" tautasdziesmas, bez kurām nevar iztikt, kas ir kā programmas stūrakmeņi. Nora par tādām nosauc "Rūtoj saule", "Ej, saulīte, drīz pie Dieva".

Visvieglāk akustiski dziedāt esot baznīcās. Skaņas ziņā tur nepieciešams vismazākais ieguldījums, lai koncerts būtu baudāms, skaidro Nora. Tomēr, par spīti tam, meitenes baznīcā vairs tikpat kā neuzstājas, jo savu jauno koncertprogrammu ir izveidojušas ļoti dinamisku. "Pašas visērtāk jūtamies pirms koncertiem, kuriem gatavojoties ir ieguldīts liels darbs. Neatkarīgi no tā, vai dziedam mikrofonos vai baznīcā, galvenais, lai cilvēks pašā pēdējā rindā tevi dzirdētu tikpat labi kā pirmajā rindā sēdošais."

Koncerts "Tā Kā Taka" kopā ar koklētāju Laimu Jansoni skanēs 2. februārī plkst. 18 Siguldas koncertzālē "Baltais flīģelis".