01.02.2013 15:35

Turaidas muzejs pērn ticis pie vērtīgām vēstures liecībām

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Turaidas pils ziemā. Turaidas pils ziemā. www.tours.lv

Turaidas muzejrezervāta krājumam pagājušajā gadā piepulcēts 1091 jauns priekšmets. Muzeja krājumā šī gada sākumā bija 84 030 vienības.

Ar lielāko priekšmetu skaitu – 424 krāsns podiņiem un to fragmentiem – papildinājusies arheoloģisko būvmateriālu kolekcija. Krājuma uzskaitē uzņemtie priekšmeti sniedz papildu priekšstatu par telpu iekārtojumu Turaidas pilī. Iegūtie priekšmeti netieši liecina par pils saimnieku materiālo situāciju dažādos laika posmos – no vienkāršām kamīna tipa apkures sistēmām līdz greznām (un dārgām) polihromi glazētu podiņu krāsnīm.

Turaidas krāsnis spilgti atspoguļo arī pastāvošās stila vai modes tendences podiņu paveidos vairāku gadsimtu garumā – no 15. līdz 18. gadsimtam. Krājumā ir vairāku tipu paraugi: gan sākotnējā tipa neglazētie dobie podiņi, kas pēc formas atgādina četrstūrainu trauku, gan nedaudz jaunākās, glazētās vienkrāsas un polihromie (krāsainie) plāksnes tipa podiņi.

Glazēto plāksnes podiņu virsma dažādi greznota (pielietojot matrices) – ar iespiestu ornamentāciju, figurāliem sižetiem un profilētu reljefu. Tāpat ir paraugi no podiņu strukturējuma krāsns sienas virsmā – vainagojošie, dzegas un stūra podiņi un to fragmenti. Gatavojoties 2014. gadā atzīmēt arhitektūras pieminekļa Turaidas mūra pils astoņsimtgadi, jau šogad paredzēts izveidot pils arheoloģiskajos izrakumos atrasto krāsns podiņu izstādi un izdot katalogu, kuru sagatavojusi pētniece Ieva Ose.

Kataloga un izstādes vajadzībām muzejs pasūtījis arī piecu krāsns podiņu rekonstrukciju zīmējumus. Krājumā nonākuši arī 65 fotonegatīvi par arheoloģiskās uzraudzības darbiem Siguldas viduslaiku pilsdrupu rekonstrukcijas laikā 2011. gadā. Turpinās arī materiālu komplektēšana jau esošo ekspozīciju papildināšanai. Kā viens no interesantākajiem ieguvumiem ir mazgāšanās (tualetes) trauku komplekts, kas paredzēts interjera ekspozīcijai "Turaidas muižas pārvaldnieka vecā dzīvojamā māja". Komplekts ir samērā plašs un gandrīz pilnīgi saglabājies (ja neskaita zudušo ziepju trauka korpusu). Priekšmeti izgatavoti Anglijā, Stafordšīrā, "Mintona" manufaktūrā, 19. gadsimta trešajā ceturksnī, visticamāk, starp 1862. un 1871. gadu.

Komplektā ietilpst bļoda, ūdens krūze, naktspods, sūkļa trauks, ziepju trauks, krūzīte, zobu pulvera trauciņš un trauciņš zobu birstītēm. Lai arī komplekts izgatavots jau karalienes Viktorijas laikmetā, tas saglabājis vēl 19. gadsimta 1. puses un vidus traukiem raksturīgās formas un rotājumu – dekolētas maijpuķīšu joslas zaļā tonalitātē un ar zilgani zaļu līniju konturētas trauku apmales. Komplekts ieņems savu vietu pārvaldnieka un viņa sievas guļamistabā. Pārvaldnieka kabinetu papildinās 19. gadsimta glezna "Briežu medības", kas tika pārņemta no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja. Gatavojot jauno ekspozīciju "Turaidas muižas kalpones istaba", iegūta gulta, nedaudzi sadzīves priekšmeti un grāmata "Grāfiene Genoveva".

Tekstiliju kolekcija papildinājusies ar diviem pāriem adītu dūraiņu, pionieru kaklautu, 20. gadsimta sākumā austiem audumiem, izšūtiem priekšautiem, vairākiem galdautiem un sedziņām. Līdz šim Turaidas muzejrezervāta krājumā ir plaši pārstāvētas 20. gadsimta 30. gados izšūtās virtuves garnitūras. Izšuvumos uz balta kokvilnas auduma ar ziliem (reizēm arī sarkaniem) diegiem klājdūriena tehnikā izšūti holandiešu folkloras motīvi, augļu grozi, četrrindes, un rūķi dažādās sadzīves situācijās. 2012. gadā šo kolekciju papildināja interesants izšūts avīžu turētājs, uz kura attēlots zem koka uz mušmires sēdošs rūķis, kas lasa laikrakstu "Jaunākās Ziņas".

Mākslas kolekcijā iegūtas vairākas gleznas, starp tām arī Siguldas mākslinieka Voldemāra Gudovska glezna "Vientuļais koks". 2013. gadā cienījamajam māksliniekam apritēs 85 gadi un Turaidas muzejrezervātā 14. jūlijā tiks atklāta viņa gleznu izstāde. Gunārs Dukšte uzdāvinājis muzejam četras lielformāta fotogrāfijas ar skatiem uz Turaidas vēsturisko centru no gaisa balona. Ar Ingeras Palmes-Johansones palīdzību izsolē Zviedrijā tikusi iegādāta reta pastkarte ar Gaujas tilta attēlu.

Darba rīku kolekciju papildinājuši kalēja un kokamatnieka darba rīki, kā arī divi ļoti interesanti priekšmeti. Egija Blaua no Lēdurgas "Šicu" mājām nodeva muzejam lielu, ar zirgu velkamu koka vālojamo grābekli un vienu senlaicīgu 19. gadsimta otās puses vai 20. gadsimta sākuma divus metrus garu gludināmo galdu, kurš sastāv no rāmja uz četrām kājām, kurā iestiprināta gludināmā virsma, uz kuras liek gludināmo veļu, pa kuru uz ruļļiem tiek bīdīta kaste ar akmeņiem. Iespējams, šāds gludināmais galds ticis izmantots arī Turaidas muižas veļas mājā.

Trauku un galda piederumu kolekcijā nonācis 19. gadsimta sudraba nažu komplekts, vāzes, 20. gadsimta pirmās puses kafijas trauki, cukura standziņas un bronzas svečturi. Sadzīves priekšmetu kolekciju papildina 19. gadsimta tintnīca un susināmā prese, papīra spiede sfinksas formā, veļas velējamā vāle, koka karotes, miltu siets, neparastas formas gaļas dēlītis, sveču šķēres un lampas abažūrs, liela izmēra krūka, kapara katls, kapara ūdens spainis un citi mājsaimniecības priekšmeti. Pastāv uzskats, ka kapars (varš) jonizē ūdeni un kapara traukos turēts ūdens nesabojājas. Krājumā nonākuši arī padomju laiku raksturojoši priekšmeti – eglīšu rotājumi, "Somdarī" gatavots koferītis un ārzemēs ražots koka rokturītis, kas lietots dažādu paku pārnēsāšanai.

Dokumentu kolekcijā iegūti vairāki atmiņu pieraksti par Siguldu un siguldiešiem, informē Līga Kreišmane Turaidas muzejrezervāta galvenā krājuma glabātāja.

Jaunieguvumus iespējams aplūkot šeit