31.01.2013 14:08

Izrāde "Plīvurītis ar punktiņiem" piestās arī Pierīgā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Dramaturģes Leldes Stumbres amizantajā pārpratumu komēdijā uz skatuves darbojas pati autore, kā arī Jana Duļevska, Valters Krauze, Anna Šteina, Aivars Siliņš un Kārlis Anitens, kurš ir izrādes tūres versijas režisors. Dramaturģes Leldes Stumbres amizantajā pārpratumu komēdijā uz skatuves darbojas pati autore, kā arī Jana Duļevska, Valters Krauze, Anna Šteina, Aivars Siliņš un Kārlis Anitens, kurš ir izrādes tūres versijas režisors. Publicitātes foto

No 6. februāra līdz 2. martam tūrē pa valsti ar 15 pieturvietām dodas iestudējums "Plīvurītis ar punktiņiem".

Dramaturģes Leldes Stumbres amizantajā pārpratumu komēdijā uz skatuves darbojas pati autore, kā arī Jana Duļevska, Valters Krauze, Anna Šteina, Aivars Siliņš un Kārlis Anitens, kurš ir izrādes tūres versijas režisors.

Lugu "Plīvurītis ar punktiņiem" Lelde Stumbre uzrakstīja 2009. gada nogalē, zinot, kur tā tiks iestudēta un kas tajā spēlēs. Jauši vai nejauši, bet bija radusies domubiedru grupa, kas Rīgas kamerizrāžu teātrī "Austrumu robeža" vēlējās radīt jautru izrādi.

Komēdija "Plīvurītis ar punktiņiem" kļuva par 2010. – 2011. gada spēlētāko neatkarīgo teātru jauniestudējumu Latvijā. Ir stāsti, kas līdz galam nav izstāstīti un ir izrādes, kas līdz galam nav nospēlētas. Lai gan aizņemtības dēļ 2011. gada rudenī dalībnieki vienojās pārtraukt komēdijas izrādīšanu, visiem bija skaidrs, ka kaut kad notiks lielā atgriešanās. 2012. gada vasarā aktieri satikās īpašā bohēmiskā "Plīvurīša" izrādē un nolēma, ka stāsts jāturpina. 2013. gada versijā ir nomainīts viens aktieris. Mijas dēlu Artūru oriģinālā spēlēja Ints Teterovskis. Aizņemtības dēļ Inta vietā jaunajā versijā stājies kolorītais komiķis Valters Krauze.

"Plīvurītī ar punktiņiem" saimniece ir Mija (izrādē šerpo dāmu spēlē pati lugas autore Lelde Stumbre), kura radusi ar cilvēkiem spēlēties pēc sava prāta – bīdīt pa labi, pa kreisi, uz Īriju un vēl sazina kur. Šāda lupatu leļļa lomā ir arī Mijas dēls – četrdesmit gadus vecais, pie mātes dzīvojošais Artūrs (Valters Krauze). Kādā jaukā pavasara dienā Mija nolemj: astoņas stundas būs pietiekami, lai dēls sāktu dzīvot pats savu dzīvi, turklāt ar sievu pie sāniem. Kā to izdarīt? Vienkārši!

Kamerizrādi pārveidot par darbu lielajai skatuvei nav viegls uzdevums, jo mainās gan spēles noteikumi, gan attiecības, gan attālumi, kas aktieriem jāpārvar, tādēļ Baibas Rožkalnes režisētā "Austrumu robežas" versija faktiski ir "nolikta" plauktiņā un radīta jauna, ko īstenojis pieredzējušais dažādu izrāžu, uzvedumu un šovu režisors, arī dramaturgs un aktieris Kārlis Anitens (spēlē Robertu).

"Ir aizraujoši ar mūsu pieredzi radīt jaunu "Plīvurīti". Daudzas idejas, kuras virmoja gaisā tolaik, tagad realizējam. Ir jaunas dekorācijas, jauni kostīmi, jauna mūzika un jauna noskaņa. Valtera ienākšana kolektīvā, manuprāt, ir liels ieguvums. Mēs nevaram "braukt cauri" ar vecajiem lauriem un vienkārši "iemest" Valteru Inta vietā, tādēļ daudz jābūvē no jauna. Enerģētika, kas strāvo no lugas un kolektīva, palīdz visu salikt par plauktiņiem," teic izrādes režisors Kārlis Anitens.

Izrāde viesosies Ķekavā 9.februārī, Krimuldā 13.februārī, Mārupē 22.februārī un Ādažos 27.februārī. Tās sākums paredzēts pulksten 19, informē izrāžu organizatori.