28.01.2013 15:56

Siguldā un Mālpilī Meteņus ieskandinās maskošanās

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. arhīvs

Sestdiena, 9. februāris Siguldā un Mālpilī paies maskojoties. Visu dienu vietējos kultūras centros gaidāmas aktivitātes par un ap maskām.


Siguldā paredzēts plašs aktivitāšu spektrs. Pulksten 10 paredzēta konference par maskošanās tradīcijām. Tiks lasīti referāti un prezentācijas. Pulksten 11 sāksies masku gatavošanas meistardarbnīca, bet pulksten 13 paredzēts lielais gājiens no kultūras centru uz Svētku laukumu, protams, maskās.
Šogad XIV Starptautiskais masku tradīciju festivāls norisināsies arī Siguldā un Mālpilī. Festivāla programmā paredzēti masku gājieni ar īstiem rituāliem un norisēm lauku sētās Mālpils apkārtnē, improvizētas masku izrādes Mālpils Kultūras centrā, Lielais masku gājiens Siguldā, Meteņa dzīšana un festivāla noslēguma rituāls Mālpils Saules vārtu kalnā.

Ja skatāmies sendienās, tad maskošanās mērķis ir viens – palīdzēt cilvēkam. Pasaules tautu kultūrās tās tiek izmantotas visos svarīgākajos cilvēka dzīves brīžos – bērna dzimšanā, pilngadības sasniegšanā, kāzās, bērēs.

Ar maskām aizsargā savu māju no slimībām, ļauniem gariem, nelaimēm. Ar maskām dziedē. Ar maskām nodrošina auglību un ražu nākamajam gadam, veiksmi medībās. Maskošanās tradīcijas ir viens no nemateriālās kultūras mantojuma savdabīgākajiem un interesantākajiem izpausmes veidiem.