26.01.2013 10:35

Kaža: "Mārtiņš bija kults"

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Tādā īstā Mārtiņa garā mēs ļausimies mirkļa vājumam, un es pilnīgi pieļauju, ka katrs koncerts skanēs atšķirīgi," saka aizsaulē aizgājušā mūziķa labs draugs Kārlis Būmeisters. "Tādā īstā Mārtiņa garā mēs ļausimies mirkļa vājumam, un es pilnīgi pieļauju, ka katrs koncerts skanēs atšķirīgi," saka aizsaulē aizgājušā mūziķa labs draugs Kārlis Būmeisters. publicitātes

"Spēlējot klavieres, čellu vai aicinot uz skatuves konkrētās pilsētas vietējos bērnu ansambļus, galvenais mērķis ir citam caur citu atkal sajust un saklausīt Mārtiņu," par janvāra beigās gaidāmajiem atceres pasākumiem Ādažos un Siguldā stāsta aizsaulē aizgājušā mūziķa, rakstnieka un aktiera Mārtiņa Freimaņa labs draugs Kārlis Būmeisters jeb Kaža.

Lai vēlreiz būtu kopā ar Mārtiņa faniem, populāri mūziķi aicinās kavēties atmiņās un atgādinās par jaukajiem mirkļiem, kas aizvadīti kopā.

Mārtiņa Freimaņa fonda rīkotajā tikšanās reizē klātesošie tiks aicināti vienoties dziesmā, apskatīt Mārtiņa bilžu izstādi, ieklausīties viņa rakstītajās dzejas rindās, noskatīties dokumentālo filmu "Dzīve kā košums" un vienkārši pabūt kopā. Kārlis atzīst, ka sajūtas, gatavojoties koncertam jau kļuvušas ierastas, jo "jau trešo gadu janvāris ir par un ap Mārtiņu. Un paldies Dievam, ka tā". Kārlis nespēj vienā vārdā raksturot noskaņu tikšanās laikā ar klausītājiem. Viņš atzīst, ka to lielā mērā ietekmēs publika un tās noskaņojums. "Tādā īstā Mārtiņa garā mēs ļausimies mirkļa vājumam, un es pilnīgi pieļauju, ka katrs koncerts skanēs atšķirīgi. Mēs neiespringstam uz kādu konkrētu scenāriju," stāsta Kārlis.

Ādažos kopā ar populārajiem mūziķiem uz skatuves kāps arī vietējo jauniešu koris "Mundus" un jaunā māksliniece Luīze Krasta, lai izpildītu visiem labi zināmas Mārtiņa dziesmas. Pats Kārlis pirms kāda laika atradis sev īpaši tuvu un mīļu dziesmu, ko labprāt izpildītu koncertā, – "Līdz Himalaju mākoņiem". "Šī dziesma tā arī nekad nav kļuvusi par mega hitu, bet akustiskā manierē, kā mums plānoti šie koncerti, es labprāt to nodziedātu."

Uz Mārtiņa atceres koncertiem nāk visdažādākie ļaudis. "Par šī brīža mūziķiem vai projektiem mēs varam spriest, novelkot diezgan skaidru līniju par apmeklētāju izglītības līmeni, vecumu, dzimumu vai dzīvesvietu, bet Mārtiņš bija viens no tiem retajiem, kas bija ne tikai kā mūziķis un zvaigzne, bet sava veida kults. Tie, kas tobrīd pakļuva zem "Tumsas" un Mārtiņa mūzikas riteņiem, arī ir kļuvuši par viņa mūzikas baudītājiem."

Tas, vai iesāktā tradīcija janvārī atcerēties un pieminēt Mārtiņu dzīvos vēl daudzus gadus, lielā mērā ir atkarīgs no šīs idejas atbalstītājiem. "Tas nav atkarīgs tikai no mums – tiem pāris cilvēkiem, kas darbojas fondā, bet arī no tiem Mārtiņa draugiem un mūziķiem, kurus mēs ik gadu uzrunājam. Ja viņi uzskatīs, ka tas ir svarīgi un jutīsies kā daļa no šī visa, tad tradīcija turpināsies," pārliecināts ir Kārlis.