25.01.2013 19:21

Andrim Ābelītim "Eirovīzijai" nav laika

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

"Klasiskas pērles citādākā iesaiņojumā," tā paša veidoto koncertprogrammu "Tu mana svētā, grēcīgā" raksturo mūziķis Andris Ābelīte, kurš kopā ar operdziedātāju Sonoru Vaici nedēļas nogalē kāps uz skatuves Siguldā.

"Koncertprogrammā iekļautās dziesmas ieguvušas citu noskaņu. Esam izveidojuši nebijušas interpretācijas," stāsta mūziķis un atklāj, ka koncertā klausītāji dzirdēs gan A. Ābelīša, gan Raimonda Paula komponētās dziesmas, kā arī pasaules hitus – Leonarda Koena komponēto "Hallelujah", Billija Prestona "You are so beautiful", muzikālās apvienības "Bonaparti.lv" dziesmu "Questa Notte", kā arī vairākus pirmatskaņojumus – dziesmas no topošas koncertprogrammas, kas tiek veidota kopā ar komponistu Normundu Beļski. Neparasts izvēlēts arī mūzikas instrumentu pavadījums, kurā būs ģitāras, perkusiju un kontrabasa skaņas, savukārt A. Ābelīte būs savā ierastajā ampluā un spēlēs trompeti.


"Sonora atzina, ka koncertprogramma ir ļoti skaista, un, tā kā viņa vairāk dzīvojas pa akadēmiskās mūzikas pasauli, tad viņas teiktais ir verdikts, ka viss izdevies labi," smej A. Ābelīte, kurš ar S. Vaici iepazinies jau bērnībā. "Šis ir stāsts ar vēsturi. Sonora ir manas māsas draudzene, un pazīstu viņu kopš septiņu gadu vecuma." Mākslinieks skaidro, ka, uzstājoties kopā, uz skatuves ir nepieciešama arī savstarpējā "ķīmija" un kopīga izpratne par lietām – un ar S. Vaici to izdevies atrast. "Sonora ir pozitīva, muzikāli ļoti spēcīga, un viņai ir daudz īpašību, kas burtiski pievelk kā magnēts."

A. Ābelīte nereti ar panākumiem piedalījies arī dziesmu konkursa "Eirovīzija" nacionālajās atlasēs un 2007. gadā pat devies uz Helsinkiem Somijā, lai sešu tenoru apvienībā "Bonaparti.lv" pārstāvētu Latvijas godu starptautiskā konkursa finālā. Tomēr šogad mūziķis konkursā nepiedalās. "Man nekad nav bijis uzstādījums, ka par visām varītēm vajadzētu piedalīties "Eirovīzijā". Ir reizes, kad ir uzrakstīts atbilstošs muzikālais materiāls. Iespējams, arī šogad būtu, bet nepiesēdos un neizskatīju, kas būtu piemērotākais. Bija citas prioritātes," atzīst A. Ābelīte un kā vienu no prioritātēm min jauno koncertprogrammu, kurā būs iekļauti 15 skaņdarbi. Dziedātājs gan piebilst, ka pašlaik esot ļoti radošs laiks. "Šajā laikā gan daudz muzicēju, gan pats rakstu dziesmas. Un noteikti ar tām padalīšos arī ar kādu izpildītāju," teic A. Ābelīte un piebilst, ka gads solās būt labā nozīmē traks. "Svarīgākais jau ir process, – kad redzi kustību, rodas arī enerģija un spēks."

Koncerts Siguldas koncertzālē "Baltais flīģelis" notiks sestdien, 26. janvārī, plkst. 18. Koncertprogrammas nosaukuma autore ir koncertzāles vadītāja Inese Zagorska. "Viņa to ietērpa absolūti romantiskā gaisotnē," piebilst A. Ābelīte.