21.01.2013 18:07

Foto: Pierīgas amatierteātru zvaigžņu stunda

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Baldones amatierteātra iestudējumā "Upe nesa ozoliņu" aktieri ļoti azartiski izdzīvo sadzīviskas situācijas. Baldones amatierteātra iestudējumā "Upe nesa ozoliņu" aktieri ļoti azartiski izdzīvo sadzīviskas situācijas. Krišjānis Grantiņš

Mālpils kultūras centrā 19. janvārī notika Pierīgas amatierteātru iestudējumu skates "Gada izrāde 2012" pirmā kārta. Skatītājiem visas dienas garumā bija iespēja noskatīties piecus iestudējumus, tiesa gan – nedaudz saīsinātā variantā.

Saulkrastu teātris rādīja Paula Putniņa lugu "Ar būdu uz baznīcu", Inčukalna amatierteātris – Paula Putniņa "Miljonāra ugunsvietu", Ādažu amatierteātris "Kontakts" – Valda Rūmnieka un Maijas Līcītes "Brēmenes muzikantus", Baldones amatierteātris "Sudraba nagla" – Andreja Miglas un Vlada Rūmnieka "Upe nesa ozoliņu" un Mālpils amatierteātris – Egīla Šņores lugu "Uzticības tests".


Iestudējumus vērtēja profesionāla žūrija – režisori Agris Krūmiņš un Dace Liepniece. Pēc katras izrādes žūrijas komisija aicināja izrādes režisoru un aktierus uz īsu sarunu, kurā izanalizēja iestudējuma veiksmes un padalījās ieteikumos, ko un kā vēl varētu pilnveidot. Katru iestudējumu žūrija vērtēja, ņemot vērā lugas izvēli, režisora, aktieru, scenogrāfa darbu un izrādes koptēlu.

Skates noslēgumā žūrijas komisijas locekle režisore Dace Liepniece teica: "Mīļie kolēģi, paldies par šo vērtīgo dienu, kurā mūsu acu priekšā uzbūrāt pavisam citu realitāti – tādu, kādu paši gribat un kādā vēlaties padalīties ar skatītājiem. Patika tas, ka visi teātri bija iestudējuši latviešu autoru lugas, kas dramaturgiem dod stimulu strādāt, jo viņu darbam ir pieprasījums un tas nokļūst pie cilvēkiem. Vēl gribu atzīmēt, ka katrā izrādē bija ļoti spilgti arī tā saukto mazo lomu tēlotāji, kas apliecina lielisko aktierisko meistarību."

Žūrijas komisijas loceklis, režisors Agris Krūmiņš īsumā raksturoja katru no izrādēm. "Šajā skatē redzējām, ka visos iestudējumos ir ielikts liels darbs, un tie ir pelnījuši nokļūt pie skatītājiem," uzskata režisors.

"Izrādē "Ar būdu uz baznīcu" ir burvīgs skatuves iekārtojums – vienkāršs, tīrs, ar vieglu retro piesitienu. Mani pārsteidza tas, ka šo lugu, ko uzskatīju par novecojušu, Saulkrastu teātris parādīja tā, ka to ieraudzīju kā aktuālu arī šodien.

Inčukalna teātri gribas uzteikt par to, ka izvēlēta pavisam nesen rakstīta lugu "Miljonāra ugunsvieta", kura ir piesātināta ar šodien aktuālām problēmām un vēl nekur nav rādīta.

Ādažu teātra iestudējums "Brēmenes muzikanti" sajūsmināja ar savu brīnišķīgo muzikālo sniegumu un izteiksmīgajiem tērpiem. Tas noteikti radīja prieka brīžus zālē sēdošajiem mazajiem skatītājiem.

Baldones teātra iestudējums "Upe nesa ozoliņu" bija liels pārsteigums, jo lugas materiāls ir viduvējs, bet izrādē tas ir pasniegts burvīgā tautas spēlēšanas gaisotnē, izbaudot kolorītos tēlus un nepārkāpjot gaumes robežas.

Mālpils teātra iestudējums "Uzticības tests" šodien šķita viena no spilgtākajām izrādēm formas ziņā ar ļoti interesantu scenogrāfiju un aktieru spēli."

Skates noslēgumā Pierīgas izglītības, kultūras un sporta pārvaldes priekšnieks Oļģerts Lejnieks un žūrijas komisijas locekļi pasniedza diplomu un balvu visveiksmīgākajiem skates dalībniekiem.

Labāko aktiera sniegumu parādīja Inčukalna amatierteātra aktieris Jānis Liepiņš izrādē "Miljonāra ugunsvieta".

Izteiksmīgāko scenogrāfiju izrādei "Uzticības tests" veidojusi Mālpils amatierteātra scenogrāfe Māra Ārente.

Izcilāko režisora veikumu parādīja Inčukalna amatierteātra un Baldones amatierteātra "Sudraba nagla" režisore Zigrīda Ezeriņa.

Ar žūrijas komisijas lēmumu otrās kārtas skatei, kas 24. martā notiks Salaspils kultūras namā "Enerģētiķis", lai noskaidrotu "Gada izrādi 2012", piedalīsies Inčukalna amatierteātris ar izrādi "Miljonāra ugunsvieta" (režisore Zigrīda Ezeriņa) un Mālpils amatierteātris ar "Uzticības testu" (režisore Liene Cimža).