21.01.2013 11:41

Garkalnē un Rīgā koncertēs fado dīva Karmiņu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Februārī Rīgā un Garkalnē notiks talantīgās portugāļu jaunās paaudzes fado dziedātājas Karmiņu (Carminho) koncerti.

 

Karmiņu ir otrā fado izpildītāja pēc pirms vairākiem gadiem Rīgā koncertējušās Marizas, kad Latvijas klausītāji iepazina šo skaisto portugāļu mūzikas žanru, atvēra tam savu sirdi un iemīlēja to.

Aiz burvīgā dziedājuma un virtuozās ģitāru spēles stāv interesanta un piesātināta vēsture, par kuru zina vien retais. Vārds "fado" cēlies no latīņu vārda "fatum", kas bijis par pamatu arī angļu vārda "fate" ('liktenis') izcelsmei. Kaut gan vārdam ir līdzīgas nozīmes abās valodās, tomēr primāri tas attiecas tieši uz mūzikas žanru un portugāļi reti to izmanto, lai apzīmētu likteni. Latvijā šo mūzikas žanru plašāk pazīst ar nosaukumu "fado", taču latviešu valodas rakstībai visprecīzāk atbilst tulkojums "fādū".

Fado kā mūzikas žanrs parādijās pēc 1830. gada Lisabonā. Tas tika ieviests ostu rajonos Alfama, Mouraria un Bairro Alto. Eksistē vairākas teorijas fado par izcelsmi un ietekmēm. Visizplatītākā versija vēsta, ka fado žanrs ietekmējies no Viduslaiku "cantigas de amigo" (latviski "draugu dziesmas") vai senajām mauru dziesmām.

19. gadsimtā fado izpildītāji galvenokārt bija no pilsētas strādnieku šķiras un jūrnieki, kuri ne tikai dziedāja, bet arī dejoja un sita fado ritmu. Taču gadsimta otrajā pusē afrikāņu ritmi pamazām zaudēja aktualitāti un fado izpildījums aprobežojās ar dziedāšanu. Fado sāka izpildīt viens dziedātājs, kuru dēvēja par fadistu. Viņam akomponēja mūziķi ar portugāļu un klasiskajām ģitārām.

19. gs. slavenākā fado izpildītāja bijusi Marija Severa (Maria Severa), vēlāk par tādu kļuva Amālija Rodrigesa (Amalia Rodrigues), zināma kā Rainha do Fado (fado karaliene). Tieši Amālijai Rodrigesai bija vislielākā loma fado popularizēšanā visā pasaulē, kad tas iekaroja lielās skatuves un dziedātāju sāka pavadīt stīgu kvarteti un pat orķestri.

Tiek uzskatīts, ka fado ir divi stili, kurus reprezentē Lisabonas un Koimbras pilsētas Portugālē. Lisabonas stils ir populārāks, bet Koimbras klasiskāks. Interesanti, ka pēc tradīcijas Lisabonā klausītāji aplaudē, bet Koimbrā visi klepo, it kā vēlētos attīrīt rīkli. Mūsdienu fado bauda milzu popularitāti Portugālē, kur nu jau paaudžu paaudzēs dzirdama fado mūzika.

Dziedātāja Karmiņu, kura pavisam drīzi viesosies Latvijā, ir jaunākās paaudzes izpildītāja, kas izceļas ar dažādām muzikālām inovācijām žanra robežās. Pārdoto albumu platīna statuss apliecina, cik nozīmīgs fado ir arī portugāļu jauniešiem, un Karmiņu ir visas izredzes no jaunās fado princeses kļūt par fado dīvu.

Koncerti paredzēti: Rīgā, Rīgas Kongresu namā, 12. februāri, pulksten 19.30 un Garkalnē, Garkalnes kultūras namā, 15. februārī pulksten 19.30, informē Gita Želve, "International PR Embassy" pārstāve.