10.12.2012 19:31

Kultūras ministrija prasa piešķirt papildu naudu Ojāra Vācieša memoriāla izveidei Carnikavā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Nākamajā gadā aprit 30 gadi, kopš dzejnieks Ojārs Vācietis guldīts zemes klēpī Carnikavas kapos, tāpēc Kultūras ministrija prasa valdībai papildus līdzekļus izcilā dzejnieka memoriāla izveidei. Nākamajā gadā aprit 30 gadi, kopš dzejnieks Ojārs Vācietis guldīts zemes klēpī Carnikavas kapos, tāpēc Kultūras ministrija prasa valdībai papildus līdzekļus izcilā dzejnieka memoriāla izveidei. Publicitātes foto

Kultūras ministrija valdībai no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem lūgs piešķirt 175 547 latus, kas ministrijai nepieciešami neatliekamo izdevumu segšanai. Daļa no tiem paredzēta Carnikavai.

 

Ministrija iecerējusi 29 040 latus pārskaitīt Carnikavas novada domei, lai segtu izdevumus, kas saistīti ar dzejnieka Ojāra Vācieša memoriāla izveidi, – lai iegādātos granīta plāksnes, vēsta aģentūra LETA. Nākamgad apritēs 80 gadi, kopš dzimis viens no Latvijas spilgtākajiem dzejniekiem – Ojārs Vācietis, kura nacionālo nozīmību apliecina viņa daiļrades mantojuma iekļaušana Latvijas Kultūras kanonā.

Tāpat būs pagājuši arī 30 gadi, kopš dzejnieks ir aizgājis mūžībā un guldīts Carnikavas novada kapsētā. Kopš šā gada maija tur atdusas arī viņa dzīvesbiedre, dzejniece Ludmila Azarova.

Kā norāda ministrija, joprojām dzejnieka atdusas vieta nav pienācīgi sakopta. Sagaidot Vācieša 80. dzimšanas dienu, būtu nepieciešams sakārtot atdusas vietu, tā izrādot cieņu dzejnieku nozīmīgajam veikumam dzīves laikā, vienlaikus radot estētiski sakārtotu vides ainavu ar kultūrvēsturisku nozīmi.

Jau iepriekš tika rīkots konkurss par O. Vācieša kapavietas sakārtošanu Carnikavas kapos, bet valsts iekārtas pārmaiņu un finansiālu grūtību dēļ darbs netika realizēts. Carnikavas novada dome ir apņēmusies virzīt un realizēt abu dzejnieku kapavietas sakārtošanu un ir gatava ieguldīt līdzekļus tā īstenošanai. Taču, apzinoties projekta lielās izmaksas, kas tiek plānotas aptuveni 150 000 latu apmērā, pašvaldība vērš uzmanību uz to, ka projektu nav iespējams īstenot bez papildu finanšu līdzekļu piesaistīšanas. Papildu finansējums 29 040 latu apmērā ir nepieciešams memoriāla izveides materiāla – granīta – iegādei.