26.11.2012 18:34

Dubultos atklāj piemiņas plāksni Pēterim Beltem

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Piemiņas plāksni P.Beltem atklāj Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis Piemiņas plāksni P.Beltem atklāj Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis www.jurmala.lv

Pie ēkas Dubultu prospektā 19 Jūrmalā 26. novembrī atklāja piemiņas plāksni ievērojamam Jūrmalas pašvaldības un sabiedriskajam darbiniekam, novadpētniekam Pēterim Beltem, atzīmējot viņa 150 gadu jubileju.

 

Piemiņas plāksnes atklāšana ir Jūrmalas pilsētas muzeja filiāles "Aspazijas māja" un Jūrmalas pilsētas domes kopīgs projekts kā pilsētas un tās iedzīvotāju pateicības un cieņas apliecinājums par Pētera Beltes paveikto Jūrmalas pašvaldības un sabiedrības labā. Ēkā Dubultu prospektā 19 Pēteris Belte dzīvoja un strādāja no 1912. līdz 1925. gadam.

Pēteris Belte dzimis Salas pagastā 1862. gada 29. oktobrī, miris 1945. gada 16. maijā Minhenē. Viņš faktiski bija pirmais Rīgas Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs, jo 1920. gada aprīlī ievēlētais Fricis Flugins jau maijā atteicās no šī amata. Pilsētas domi P. Belte vadīja no 1920. līdz 1924. gadam, bet vēlēts domnieks bija līdz 1934. gadam. Latvijas brīvvalsts laikā Pētera Beltes darbs pašvaldības un sabiedrības labā novērtēts ar Trīs Zvaigžņu ordeni.

P. Belte jau 1915. gadā cariskās Krievijas laikā aizstāvēja ideju par patstāvīgas pašvaldības veidošanu Rīgas Jūrmalā. Pēteris Belte ilgus gadus vadīja pilsētas Dzimtsarakstu nodaļu un bija Dubultu evaņģēliski luteriskās draudzes priekšnieks.

Viņš bija viens no 1898. gadā dibinātās Rīgas Jūrmalas krājaizdevu sabiedrības, vēlāk tautā sauktas par Beltes banku, dibinātājiem un vairāk nekā 40 gadu darbojās tās valdē, bija tās vadītājs.

Plašākā sabiedrībā Pētera Beltes vārds zināms saistībā ar viņa grāmatu "Rīgas Jūrmalas, Slokas un Ķemeru pilsētas ar apkārtni", kas pirmoreiz izdota 1935. gadā autora apgādā. Vēsturiskais apskats par Jūrmalas un tās apkārtnes dabu un vēsturi no vissenākajiem laikiem līdz 1918. gadam joprojām ir viens no nozīmīgākajiem Jūrmalas vēstures avotiem par periodu līdz Latvijas brīvvalsts nodibināšanai, vēsta portāls "Jūrmala.lv".