21.11.2012 16:45

Jūrmalas pilsētas muzejā atklās izstādi "Oforta ģilde"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Jekaterinas Grjazevas darbs "Eņģelis". Jekaterinas Grjazevas darbs "Eņģelis". www.jurmala.lv

30. novembrī pulksten 17.30 Jūrmalas pilsētas muzejā tiks atklāta "Oforta ģildes" izstāde.

 

"Oforta ģildes" meistaru izstādē piedalīsies Gunārs Krollis, Valentīns Ozoliņš, Baiba Damberga, Varis Krauklis, Baiba Kalna, Jekaterina Grjazeva, Dzidra Ezergaile, Gabija Priede un Nele Zirnīte.

Izstādē akcents likts uz dobspiedes tehniku ar neatkārtojamu šarmu – ofortu, vienu no skanīgākajām un šodienas izpratnē arī senākajām dobspiedes grafikas tehnikām, kas arī ir vienojošais kodols izstādes dalībniekiem, bet māksla ar profesionālās pieredzes uzkrājumu un individuālajā rokrakstā izkopto savas valodas zīmogu – tik dažāda un daudzveidīga.

Tradicionālo tehniku klātbūtne ar laiku kļūst arvien unikālāka un vērtīgāka. Šīs mākslas specifika – tiražēšanas iespēja ir neatņemama grafikas estampa tapšanas sastāvdaļa, bet šodien šī iespēja nav primārais. Galvenais ir oriģināls, savdabīgs un neatkārtojams dobspiedes šarms, kas izceļas mūsdienu mākslas kopskatā. Pilnvērtīgu iznākumu nevar panākt mākslīgi, neizmantojot profesionālo prasmi, iemaņas un roku siltumu.

Aqua forte (oforts) tulkojumā no itāļu valodas nozīmē slāpekļskābe HNO3, kas tiek izmantota darbu tapšanā. Skābes iedarbības rezultātā arī tiek īstenota idejas vizualizācija klišejā. Šī skābe ieguvusi apzīmējumu "stiprais ūdens", kas darbojas arī kā biedrības "Oforta ģilde" tehniski vienojošais elements, kā arī ilggaējgā starptautiskā projekta tematiskais vadmotīvs.

"Oforta ģildes" izstāde Jūrmalas pilsētas muzejā apskatāma no līdz 30. decembrim, vēsta portāls "Jūrmala.lv".