16.11.2012 10:13

"Apriņķis.lv" iesaka: Olgas Rajeckas dzīve izrādē "Olgas diena"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(2 balsojumi)
Uz skatuves muzikālajā izrādē “Olgas diena” kāps pianists Juris Kristons (no kreisās), Olga Rajecka un Kārlis Anitens. Uz skatuves muzikālajā izrādē “Olgas diena” kāps pianists Juris Kristons (no kreisās), Olga Rajecka un Kārlis Anitens. publicitātes attēls

21. novembrī galerijā un skatuvē "Degunradzis" Rīgā notiks pirmizrāde iestudējumam "Olgas diena", kam sekos koncerti Salaspilī un Mārupē, un citviet Latvijā.

Iestudējums veidots pēc Kārļa Anitena un O. Rajeckas romāna "Mana svētku diena" motīviem. Grāmatas dramatizējumu veidojis Kārlis Anitens, bet kamerizrādi režisē un uz skatuves darbosies abi grāmatas autori, kā arī pianists Juris Kristons.

Ja vien lietas spētu runāt un ja Garkalnes novada Bukultu iedzīvotājai Olgai Rajeckai būtu jāizvēlas piecpadsmit dārgumi no savas mantības, tad uz skatuves ar viedokli par saimnieci kāptu visa mūža garumā rakstītais dienasgrāmatu sējums, kāds atslēgu saišķis, tramvaja biļete, divas vāzes, dziedamās kurpes, lentīte no sarkana kostīma, loga rūts, izkaltēts ābeļzieds, viena socioloģiskā pētījuma lapa, kāds pierobežas kultūras nams un, un, un...

Muzikālajā izrādē "Olgas diena" lietas ne tikai spēj runāt, bet, kas būtiski, – aprunāties. Varbūt tā ir vienīgā reize, lai izprastu gadiem klusēto un noklusēto, pateiktu nepateikto un ieraudzītu garām palaisto. Olga Rajecka izrādē vēlreiz izdzīvos notikumus, kas bijuši izšķiroši gan viņas karjerā, gan privātajā dzīvē. Pārsteidzošs solās būt arī muzikālais materiāls – kopā ar labi zināmiem hitiem skatītāji dzirdēs dziesmas, ko Olga dziedājusi agrā jaunībā vai mājās esot vienatnē. "Piemēram, es vēl aizvien apsmejos, atceroties, kā dziedāju "Bee Gees" hitu "Tragedy". Nu ļaušu pasmieties arī skatītājiem," stāsta Olga Rajecka.

2012. gada pavasarī klajā nāca Olgas Rajeckas un viņas sena drauga – rakstnieka un dramaturga Kārļa Anitena – romāns "Mana svētku diena", kas septiņas nedēļas atradās Latvijas pārdotāko grāmatu sarakstā. Netradicionālais piegājiens, ietērpjot Olgas biogrāfiju detektīvromānā, mudināja abus grāmatas autorus radīt dramaturģisku darbu skatuvei.

Pirmizrādei Rīgā sekos izrādes Latvijas pilsētās: 18. janvārī Skrīveru Kultūras centrā, 20. janvārī Salaspils kultūras namā "Rīgava", 10. februārī Mārupes kultūras namā, 17. februārī Cēsīs, CATA kultūras namā, 9. martā Brocēnu Kultūras centrā, 15. martā Iecavas kultūras namā, 23. martā Gaujienas Tautas namā.

Biļetes jau pieejamas "Biļešu paradīzē" un www.bilesuparadize.lv, un pasākumu norises vietās.