15.11.2012 15:00

Akuratere Olainē ar koncertu lūgs par Latviju

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
"Šajās svētku dienās par mūsu dzimteni jādomā vislabākās domas," rosina Ieva Akurātere. "Šajās svētku dienās par mūsu dzimteni jādomā vislabākās domas," rosina Ieva Akurātere. publicitātes

"Šajā laikā jūtos kā kopā ar māsām un brāļiem. Tas jau ir tas skaistais – māksliniekam caur mākslu ir iespēja sajust citus cilvēkus, šo skaisto tuvību. Tas priecē arī klausītājus," pirms koncerta Olainē teic dziedātāja Ieva Akuratere.

Dziedātāja stāsta, ka Olainē ar koncertiem viesojusies jau vairākkārt, tostarp uzstājoties valsts svētku koncertos. Šoreiz māksliniece olainiešus priecēs ar koncertprogrammu "Dziesma manai Latvijai".


"Dziedāšu savu draugu, garīgo tuvinieku dziesmas. Tās būs komponistu Imanta Kalniņa, Ulda Stabulnieka, manas dziesmas, kā arī Ritmaņu ģimenes dziesmas." Tieši šī ģimene ir autori vienai no latviešu skaistākajām dziesmām "Manai tautai" un daudzām citām.

I. Akuratere Olainē uz skatuves kāps kopā ar dēlu Matīsu Akurateru un grupas "Pērkons" ģitāristu Leonu Sējānu. "Kopā ar Leonu uzstāties ir ļoti viegli, jo vienmēr esam ļoti laimīgi un atvērti. Tā nu arī laimīgi spēlējam, tas dod tādu siltu drošības izjūtu," smaidot teic dziedātāja. "Savukārt muzikālā sadarbība ar Matīsu Ievai aizsākusies jau pirms daudziem gadiem. "Viņam pašam tagad ir vairākas jauniešu grupas, taču joprojām patīk muzicēt kopā ar mani."

Valsts svētku nedēļās par tradīciju jau izveidojusies koncertēšana, kopā būšana ar cilvēkiem svētku dienās. "Tā jau daudzus gadus ir kļuvusi par manu svētku tradīciju. Taču Dievu par mūsu tēvzemi pielūdzu katru dienu."

Dziedātāja stāsta, ka Lāčplēša dienā viesojusies Daugavpilī. "Bija brīnišķīgs koncerts. Pēdējās dziesmās uz skatuves uzaicinājām jauniešus un bērnus – mums bija vesels koris," sajūsmināti atceras māksliniece. Vaicājot, kā, viņasprāt, gadu laikā mainījusies Latvija, dziedātāja teic, ka esam kļuvuši vienotāki ar pasauli. "Pamazām attīstām komunikāciju, kādas jau sen ir citās valstīs, kas bijušas brīvas un nav bijušas pakļautas totalitāram režīmam. Mūsu jauniešiem ir atvērtas visas durvis – viņi var mācīties, kur vēlas, tikties ar cilvēkiem no visas pasaules gan klātienē, gan internetā. Atvērušās robežas, un tas ir ļoti būtiski."

Skumji Ievai ir par to, ka daudzi cilvēki jūtas vīlušies, redz grūtības, ar kādām veidojam šo valsti. "Tiešām ceru uz jauno paaudzi, ka viņi spēs mainīt politiskās elites izgājienus un sapratīs, ka politiķis ir tikai un vienīgi profesija šī vārda labākajā nozīmē. Ka šis darbs ir jādara godīgi un jāpalīdz sabiedrībai, nevis jāizmanto privilēģijas." I. Akuratere uzsver, ka politika nav vardarbīgs egoisms. "Politika ir vienkārši saskarsmes līdzeklis. To var izmantot ļoti lietderīgi, profesionāli un mērķtiecīgi. Ceru, ka jaunieši to spēs mainīt."

Latvijai un tautai I. Akuratere svētkos novēl būt gudriem un priecāties. "Un atcerēties, ka mīlestība uz tuvāko ir visa pamats." Koncerts Olaines Kultūras centrā notiks piektdien, 16. novembrī. Sākums plkst. 19.