09.11.2012 09:32

Sestdien Ķekavā pastu uz skatuves iznēsās "Baltie lāči" un "Apvedceļš"

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Koncertuzvedums veidots ar humoru un vieglu ironiju. Andris Baltacis ticis pie jauna skatuves vārda – Andris Krūmacis, savukārt “Apvedceļa” solists Jānis Krūmiņš ieguvis uzvārdu Baltiņš. Koncertuzvedums veidots ar humoru un vieglu ironiju. Andris Baltacis ticis pie jauna skatuves vārda – Andris Krūmacis, savukārt “Apvedceļa” solists Jānis Krūmiņš ieguvis uzvārdu Baltiņš. www.foto.delfi.lv

Jau šajā nedēļas nogalē Baložu pilsētas kultūras namā viesosies divas Latvijas populārākās šlāgergrupas "Baltie lāči" un "Apvedceļš", kuras apvienojušās koncertuzvedumā "Pasta nodaļas stāsti".

Par Andri Krūmaci koncertuzvedumā pārdēvētais mūziķis Andris Baltacis stāsta, ka programma ir sirsnīgs dziesmots vēstījums, kurā abu grupu pārstāvji iejutīsies pastnieku tēlos. "Cilvēku attiecības šodien ir nonivelētas līdz nullei. Tikai retais vairs raksta vēstules ar roku. Pēdējo divdesmit gadu laikā esam kļuvuši tik datorizēti un elektronizēti un steigā aizmirstam elementāras lietas."


Agrāk vēstulēs atzinās mīlestībā, rakstīja dzeju. Lielajās pilsētās iedzīvotāji pastniekus gandrīz vairs neredzot, taču mazajās pilsētiņās tos zina visi. Bieži vien labās ziņas viņi nes pa sniegu, puteni, lietu, dubļiem vai karstu sauli. Pazīst katru cilvēku, aprunājas. Repertuārā iekļautas vēl nedzirdētas dziesmas, ko izpildīs abas grupas kopā, taču noslēgumā klausītāji dzirdēs arī abu muzikālo apvienību populārākās kompozīcijas.

Ideja par kopīgu koncertprogrammu radusies vasarā, kad "Apvedceļš" atpūties pie "Baltajiem lāčiem" Rēzeknē. "Šo ideju knibinājām jau no jūlija. Meklējām dziesmas, veidojām aranžijas, rakstījām melodijas." Tomēr izveidot kopīgu programmu neesot bijis vienkārši. "Ja mēs dzīvotu tepat Pierīgā, būtu vieglāk, bet viena daļa ir Rēzeknē, otra – Smiltenē," smaidot stāsta dziedātājs un atklāj, ka abu muzikālo apvienību draudzībai ir sena vēsture – sākotnēji cilvēciski draudzīgās attiecības ar laiku pārtapušas arī radošā muzikālajā draudzībā.

"Ar "Apvedceļu" draudzējamies jau no lāču pirmsākumiem. Viņi jau bija slaveni, kamēr mēs tikai sākām spēlēt. "Apvedceļš" mums iemācīja un pastāstīja daudzas lietas, deva padomus. Viņi ir tādi kā mūsu krusttēvi." Tieši "Apvedceļa" puiši savulaik pamudinājuši Rēzeknes mūziķiem spēlēt klausītāju iemīļoto dziesmu "Pār Baikāla drūmajām stepēm".

"Koncertos spēlēja arī daudzas Jāņa Krūmiņa dziesmas." Jaunā koncertprogramma, kura Baložos būs dzirdama sestdien, 10. novembrī, plkst. 17, tiekot pilnveidota katrā uzstāšanās reizē. "Katru reizi ir jaunas idejas, ko ģenerējam visi kopā."

Lielu gandarījumu sagādājot ne vien kopā spēlēšana, bet arī auditorija, kura nu kļuvuši plašāka. "Tas ir kā akcijas veikalos – maksā par vienu, saņemsi divus," joko A. Baltacis un piebilst, ka nākotnē, iespējams, gaidāmi vēl kopīgi muzikāli projekti. "Kā teicis Rainis – pastāvēs, kas pārmainīsies."