03.11.2012 14:31

Grāmatas tumšiem rudens vakariem

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Rudens vakaros lielisks sabiedrotais ir grāmata. Pietiek omulīgi ieritināties dīvāna stūrī, atvērt pirmo lappusi – un dialogs var sākties. Ko patlaban vislabprātāk lasa Pierīgas iedzīvotāji, jautājām vairāku Rīgas apriņķa novadu bibliotēku darbiniecēm.

Ādažu novada bibliotēkas bibliotekāre Sandra Orlovska pastāstīja, ka patlaban visvairāk lasīto grāmatu vidū ir iemīļotās aktrises Veras Singajevskas dzīvesprieka pilnā autobiogrāfija "Mans mūžs", japāņu rakstnieka Haruki Murakami noslēpumaini mistiskais romāns "Skarbā brīnumzeme un pasaules gals", Austrālijā dzimušās rakstnieces Kolīnas Makkalovas kaislību virpuļiem pilnais stāsts "Pirmais vīrs Romā" un Džordža Martina sāga par tumšo pusi cilvēkos "Karaļu cīņa".

Savukārt mazie lasītāji tik ļoti kāro uzzināt, kas notiek Džefa Kinnija "Grega dienasgrāmatās", ka uz tām izveidojusies pat rinda. Liela ir ādažnieku interese par jauno Bībeles izdevumu latviešu valodā, kas gan pagaidām vēl nav pieejams.

Babītes novada pašvaldības bibliotēkas bibliotekāre Ieva Ķēde teica, ka rudens pusē lasītāji vēlas pabūt kopā ar diviem afgāņu zēniem Hoseīni Hāleda romānā "Pūķa ķērājs", vērot topam grāmatu par neparastām spējām, kā valdīt pār pasauli, spāņu rakstnieka Karlosa Ruisa Safona romānā "Eņģeļa spēle" un sekot līdzi notikumiem vampīru sāgas "Krēsla" grāmatu sērijā, ko sarakstījusi Stefanija Meiere. No latviešu autoru darbiem ļoti pieprasīta ir žurnālista Gunta Keisela grāmata "37 stāsti par Kārli", kas ir veltījums mūsu leģendārajam hokejistam Kārlim Skrastiņam.

Baldones novada bibliotēkas bibliotekāre Ketija Klempnere teica, ka patlaban vispieprasītākās ir rokdarbu grāmatas, īpaši par adījumiem. Liela interese ir par mūsu tautas vēsturi, kas atspoguļota Māra Lindes sērijā "Citādā vēsture" – "Kijevas Rusa", "Maskavija", "Lietuva", "Prūsa", "Normaņi". Bet īpaši daudz lasītāju vēlas ceļot ar stopiem no Rīgas līdz Pekinai un izdzīvot jautros, trakos un brīžiem neticamos piedzīvojumus kopā ar aktrisi Ilonu Balodi un mūziķi Rolandu Ūdri viņu ceļojumu stāstā "Pekina–Rīga".

Carnikavas novada bibliotēkas vadītāja Ilze Ezermale pastāstīja, ka lasītājiem patlaban ļoti iet pie sirds zviedru rakstnieka Stīga Lārsona kriminālromāni "Meitene ar pūķa tetovējumu", "Meitene, kas spējās ar uguni" un "Meitene, kas izpostīja sirseņu pūzni". Pieprasītas ir amerikāņu rakstnieces Sūzenas Kolinsas romāns "Bada spēles", kurās atainota cīņa uz dzīvību un nāvi, un nākamā grāmata "Spēle ar uguni", kas stāsta par bada spēļu uzvarētāju turpmāko likteni.

Populāra ir arī Bērna Ronda pašpalīdzības grāmata "The Secret" un citi šajā sērijā izdotie darbi. No latviešu autoriem pieprasīta ir Lato Lapsas, K. Jančevskas, I. Saatčianes grāmata "Latvietis parastais", kura iepazīstina ar mūsu Valsts prezidentu Andri Bērziņu.

Siguldas novada bibliotēkas vecākā bibliotekāre Ilmāra Biteniece teica, ka siguldieši ļoti kāro ātrāk iepazīties ar pavisam nesen iznākušo britu autors Ērikas Leonardas Džeimsas erotisko romānu "Greja piecdesmit nokrāsas". Pieprasīti ir Saras Larkas romāni "Balto mākoņu zemē" un "Maoru dziesma". Arī šeit liela interese ir par pašpalīdzības sērijas "The Secret" grāmatām. No mūsu autoriem cilvēki labprāt lasa Valentīnas Freimanes autobiogrāfisko atmiņu stāstu "Ardievu, Atlantīda!".

Stopiņu novada Ulbrokas bibliotēkas vadītāja Daiga Brigmane pastāstīja, ka lasītāji patlaban labprāt izvēlas kultūrvēsturiskus un dokumentālus darbus. Ļoti pieprasīts ir izcilā teātra režisora Oļģerta Krodera autobiogrāfiskais stāsts "Mēģinu būt atklāts", teātra kritiķes Silvijas Geikinas monogrāfija "Jaunatnes teātris", Jāņa Ūdra daiļdarbs "Ulmanis. Lielā Kārļa testaments" un Ata Klimoviča vēsturiskā grāmata "Personiskā Latvija".

No oriģinālās prozas iemīļots ir Annas Skaidrītes Gailītes emocionālais romāns "Dvēsele mūžīgi dzīvā". Iecienīti ir Noras Ikstenas darbi, jo īpaši jaunais romāns "Vīrs zilajā lietusmētelī" un nesen iznākusī pavārgrāmata bez mērvienībām "Dzīvespriecīgais vakarēdiens". Aizraujoša lasāmviela ir Janīnas Kursītes ēdamlietu vārdnīca "Virtuves vārdene".

No tulkotās literatūras lasītāju iemīļots Ulbrokā ir Stīga Lārsona kriminālromāns "Meitene ar pūķa tetovējumu", Saras Larkas romāns "Balto mākoņu zemē", kura darbība norisinās eksotiskajā Jaunzēlandē, un Šarlotes Linkas romantiskais mīlas romāns "Māsu nams".