02.11.2012 14:06

Moderni aprīkotā simtgadniece – Saulkrastu vidusskola

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Saulkrastu vidusskolas skolotājus bērni pa īstam novērtē tad, kad jāstājas augstskolās un iecerētajās profesijās iestājeksāmeni jākārto arī “grūtajos priekšmetos”, teic V. Kalnakārkle. Saulkrastu vidusskolas skolotājus bērni pa īstam novērtē tad, kad jāstājas augstskolās un iecerētajās profesijās iestājeksāmeni jākārto arī “grūtajos priekšmetos”, teic V. Kalnakārkle. Krišjānis Grantiņš

Saulkrastu vidusskola 3. novembrī pulksten 17 aicina uz simtgades svētku koncertu un absolventu salidojumu. Direktore Velta Kalnakārkle skolu vada jau 18 gadus.

"Daudzviet mācību iestādes ir likvidētas, bet mūsu skola pastāv un paplašinās. No divgadīgās skolas 1912. gadā tā kļuva par sešgadīgo, pēc tam pamatskolu, līdz 1954. gadā tapa par vidusskolu. Pirmā skolas direktore bija Olga Cīrule, kuru mēs vienmēr atceramies. Saulkrastu vidusskolā bērnu nav trūcis nekad un netrūkst arī šogad. Kā skolā klājies katrā no aizvadītajām desmitgadēm, var redzēt fotoattēlos, komentāros un rakstos, ko var aplūkot skolas mājas lapā.

Moderni aprīkotas klases un kabineti

Lai simtgadīgo ēku pielāgotu mūsdienu vajadzībām, to esam pārbūvējuši līdz nepazīšanai. Visas skolas mācību telpas esam aprīkojuši ar vismodernāko tehniku, klasēs ir interaktīvās tāfeles, projektori, katrā metodiskajā kabinetā ir datori un printeri, katram skolotājam ir portatīvais dators. Skolā bērniem ir pieejamas divas datorklases, vienā no tām uzstādīti 13 jauni datori, ko šovasar saņēmām no Izglītības ministrijas.

Ar datoriem ir aprīkota arī skolas bibliotēka, kas atrodas atsevišķā ēkā. Patlaban strādājam pie skolas ēdamzāles projekta, ko pagalmā celsim kā atsevišķu ēku ar stikla jumtu. Kad tā būs uzcelta, skola būs pilnībā aprīkota atbilstoši mūsdienu prasībām.

Skolotājam jābūt fanātiķim

Lepojamies ar to, ka skolā ir stabils, labs, izglītots skolotāju kolektīvs, katrs pedagogs ir sava priekšmeta fanātiķis. Tas ir svarīgi, lai bērnus ieinteresētu mācīties un viņi gūtu panākumus mācību darbā.

Jau trīs gadus pēc kārtas mūsu bērni ir saņēmuši atzinības rakstu no Valda Dombrovska vadītā Ministru kabineta. Pirmajā gadā atzinības rakstu saņēma divi skolēni, nākamajā - četri, bet pagājušajā gadā - seši. Šogad mūsu skola pirmo reizi novērtēta "Skolu reitingā 2012". Mēs ilgi uz to gājām un beidzot esam to panākuši ar skolēnu zināšanu sasniegumiem pārbaudes darbos angļu valodā un vēsturē.

Vairums Saulkrastu vidusskolas skolotāju ir ar ļoti lielu darba pieredzi, kas mūsdienu mainīgo prasību apstākļos palīdz izvērtēt jaunievedumus un atteikties no pārsteidzīgiem soļiem. Kā vienu no piemēriem gribu minēt laiku, kad daudzās skolās bērniem ļāva izvēlēties, kurus priekšmetus viņi grib mācīties, bet mēs strikti palikām pie tā, ka bērniem ir jāapgūst pamatzināšanas arī fizikā, ķīmijā, matemātikā, krievu valodā. Mūsu bērni to pa īstam novērtēja tad, kad bija jāstājas augstskolās un iecerētajās profesijās iestājeksāmeni bija jākārto arī tā sauktajos grūtajos priekšmetos.

Tas, kas mācību procesā dara bažīgu šodien un ko skola nevar ietekmēt, ir mācību programmas. Tās ir pārblīvētas ar saturu, kas jāapgūst ļoti ātrā tempā un rada stresu gan skolotājiem, gan bērniem. Akcents nav uz to, lai bērns izprot un iemācās, bet uz apjomu un tempu, kas visus padara nervozus.

Līdz vecāku darba dienas beigām

Mēs ļoti lepojamies ar mūsu bērniem. Kad skolā viesojas ciemiņi no citām valstīm, viņi bieži jautā, vai mēs viņiem par godu esam taisījuši remontu, jo skolā ir pilnīgi tīras, neaprakstītas un neapzīmētas sienas un soli.

Lai bērnu vecāki pa dienu varētu netraucēti strādāt, mēs skolā piedāvājam pagarināto grupu līdz pulksten sešiem vakarā. Bērnu ēdināšanu dienas laikā pilnīgi nodrošina skola, jo mums ir lielā ēdnīca, skolas bufete un kafejnīca, kas atrodas sporta hallē.

Ēdināšanas pakalpojumus mūsu skolā sniedz SIA "Baltic Restaurants Latvia", ar ko esam ļoti apmierināti. Viņi nodrošina pavārus, traukus, galda piederumus. Pusdienas skolas lielajā ēdnīcā servē uz galda kopējos traukos, no kuriem bērni sev uzliek tik, cik grib. Ja kādam kārojas zupu, viņš var ieliet sev divus šķīvjus, bet cits var uzlikt lielāku porciju ar kartupeļiem un malto gaļu. Pavāri gatavo arī veģetārus ēdienus un viņi ir brīdināti par bērniem, kuriem ir piena laktozes nepanesība. Tā kā visi bērni skolā var paēst atbilstoši savām vajadzībām.

Mūsu skola ir iesaistījusies arī piena un augļu projektā. Sākumskolā un vidusskolā ir uzstādīti piena automāti. Bērni no automātiem savā krūzītē ielej tik daudz piena, cik vēlas. Ja pie piena krūzes bērns paņem klāt maizīti vai picu, viņš var paēst arī brokastis vai launagu.

Lai mūsu bērni radoši izpaustos, piedāvājam visdažādākos pulciņus, kuros visas nodarbības ir par brīvu. Bērns var izvēlēties to, kas viņam patīk: mazo kori, sākumskolas ansambli, kori, vokālo ansambli, skatuves runas un improvizācijas pulciņu, glezniecības un dekoratīvās mākslas pulciņu, floristiku, sākumskolas tautisko deju pulciņu, vides dizaina pulciņu, orientēšanās pulciņu, sporta spēļu pulciņu, vides projektu pulciņu, volejbolu un basketbolu.

Tā kā dzīvojam pie jūras, esam parūpējušies, lai visi mūsu bērni iemācas peldēt. Saulkrastos peldbaseina nav, tāpēc noorganizējām autobusu, kas bērnus skolotāja pavadībā ved uz Ādažu peldbaseinu un atved no tā. Bērnu vecākiem ir jāmaksā vienīgi par baseina izmantošanu.

Tos bērnus, kuri pēc mācību stundām dodas uz mūzikas skolu, mūsu skolotāji pavada līdz šai skolai. Atpūtas brīžus labos laika apstākļos bērni pavada svaigā gaisā, jo parkā pie skolas ir jauks rotaļu laukums, bet, ja ārā iet nevar, viņi skatās iemīļotās filmas uz interaktīvajām tāfelēm klasēs gluži kā kinoteātrī. Lai izkustētos, bērni sporta hallē var uzspēlēt tenisu un nodarboties ar citiem sporta veidiem. Tā mēs panākam, ka mūsu bērni pēc stundām neklīst pa ielām, bet reizē ar vecākiem atgriežas mājās un vakarus pavada ģimenēs.

Skolotājus atalgoju par katru darbu

Par katru darbu, ko skolotājs skolā dara, viņam samaksāju. Dalot skolas budžetu, vados pie principa - katram pedagogam ir jāsaņem tik, cik viņš ir nopelnījis. Ja skolotājs strādā ar pagarināto grupu, vada kādu no pulciņiem, brauc ar bērniem ekskursijās, gatavo bērnus priekšmetu olimpiādēm, viņš par katru no šiem darbiem saņem atalgojumu.

Tāpēc arī viens skolotājs mēnesī var nopelnī 250 latus, bet otrs 400. Ja skolotājs nevēlas strādāt pagarinātajā grupā, viņam tas nav jādara. Strādās tas, kurš grib un viņš arī nopelnīs. Ja skolotājs par savu darbu saņem kārtīgu atalgojumu, viņš ir apmierināts un viņam ir stimuls strādāt.

Lai bērniem būtu vislabākais

Man bieži jautā, kā šodien var panākt to, ka skola ir atjaunota un aprīkota ar vismodernākajām tehniskajām ierīcēm bez Eiropas Savienības līdzfinansējuma, jo pilsētu skolām šādi projekti nepienākas. Ar pārdomātu skolas budžeta izlietojumu, nopietnu novada domes atbalstu un atsaucīgiem sponsoriem.

Vēl bieži brīnās, kā skola pēc stundām var uzņemties gluži vai mammas un tēta lomu un rūpēties par bērniem līdz vecāku darba dienas beigām. Tad atbildu ar pretjautājumu, vai tad ir cits risinājums, ja vecāki ir ļoti noslogoti darbā un mums patiešām rūp, kā mūsu bērniem klājas."