30.10.2012 20:24

Latviešu zelta estrādes restaurācija kopā ar Vambuti un Eizenšmitu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Siguldas mūziķis Raimonds Eizenšmits Siguldas mūziķis Raimonds Eizenšmits no personīgā arhīva

Mūzikas un mākslas festivāls "BILDES" aicina muzikālā ceļojumā, restaurējot pagājušā gadsimta latviešu estrādes populārās un džeza mūzikas gaisotni.

Vambute Lolita 2012Par to šoreiz rūpēsies apvienība "Vintāža", kas kopā ar izcilo estrādes dziedātāju Lolitu Vambuti (attēlā) centīsies uzburt muzikālu gleznu katram patiesas un melodiskas džeza mūzikas mīļotājam. Koncertā viņai uz skatuves pievienosies dziedātājs siguldietis Raimonds Eizenšmits.

Uzstāšanās būs klausāma 3. novembrī plkst. 19.00 Rīgas Kongresu namā "BILŽU" VETERĀNU koncertā, informē festivāla rīkotāji "BILŽU birojs".

Lolita Vambute ir viena no ievērojamākajām pagājušā gadsimta otrās puses latviešu populārās un džeza jeb tā sauktās vieglās estrādes mūzikas dziedātājām un komponistēm. Tā kā 1983. gadā par L. Vambutes mājvietu kļava Vācijas pilsēta Zolingena, dzimtenē viņas daiļrade ir nedaudz piemirsta. Pēdējo desmit gadu laikā viņa regulāri viesojas Latvijā, ik pa laikam uzstājoties kopā ar Siguldas bigbendu un citiem kolektīviem.

"BILDĒS" L. Vambute uzstāsies pirmoreiz, un, lai arī mēģinājumā māksliniece izklausās pārliecinoši, koncertu viņa gaida ar satraukumu: "Festivālā man ar klausītājiem gribētos izjust tikšanās prieku, jo es izpildīšu savas senās dziesmas – man interesē, vai viņi tās atcerēsies un sajutīs šo retro noskaņu." L. Vambute arī atzinīgi vērtē apvienību "Vintāža", kas, viņasprāt, muzikāli ļoti veiksmīgi un profesionāli restaurē tā laika mūziku. "Es apbrīnoju ar kādu atbildības sajūtu un interesi viņi strādā. Var redzēt, ka jaunieši ļoti labi izjūt šo mūzikas stilu, tādēļ šķiet, ka esam uz viena viļņa un rezultāts būs veiksmīgs." Taujāta par mūzikas radīšanas aktivitātēm, dziedātāja stāsta, ka arī tagad vēl raksta un dzied savas dziesmas, tiesa, agrāk tas darīts vairāk. "Es ļoti kritiski attiecos pret savu daiļradi, reizēm dziesmas pēc to uzrakstīšanas ilgi nemaz netiek izpildītas, jo tām, manuprāt, sajūtu līmenī jānobriest līdz brīdim, kad es, tās dziedot, jūtos labi," atklāj L. Vambute.

Dziedātājs, komponists un būvinženieris Raimonds Eizenšmits L. Vambuti raksturo kā ļoti šarmantu, interesantu un inteliģentu skatuves partneri, ar ko ir viegli sadarboties: "Lolita ir ļoti profesionāla māksliniece, tādēļ kopīgais darbs mēģinājumos ir ļoti patīkams un vienkāršs. Viņa ir atvērta jaunām idejām un muzikāliem risinājumiem, tai pašā laikā labi apzinoties, kā dziesmai gala rezultātā ir jāskan." R. Eizenšmits klāsta, ka pirmoreiz L. Vambuti pamanījis 1972. gada "Liepājas Dzintarā", kad viņa kā vokāliste ieguva 1. vietu. Tolaik viņš tikko bija sācis muzicēt kopā ar 'Siguldas bigbendu", bet viņa jau bija zvaigzne. "Laika gaitā tikāmies dažādos estrādes svētkos, un 2006. gadā viņa izteica vēlēšanos uzstāties Latvijā kopā ar Siguldas bigbendu. Kopš tā laika, kad Lolita ir Latvijā, koncertējam kopā," stāsta R. Eizenšmits.

Savukārt "Vintāža" ir jaunu mūziķu apvienība, kas veido muzikālas restaurācijas pagājušā gadsimta otrās puses latviešu estrādes mūzikas spožākā simbola – Latvijas Radio un televīzijas vieglās un estrādes mūzikas orķestra, vēlāk saukts arī par "Radio bigbendu" – dziesmām un skaņdarbiem. Šim muzikālajam kolektīvam piemita apbrīnojami kvalitatīvs un daudzpusīgs skanējums, kā arī talants visvienkāršāko melodiju ietērpt košās krāsās, ko mūsdienās cenšas saglabāt un atjaunot "Vintāža". Viņi vēlas "izcelt no putekļiem" sen aizmirstus vai varbūt nedzirdētus skaņdarbus, kopā ar pieredzējušiem vai daudzsološiem mūsdienu jaunajiem dziedātājiem tos ietērpjot jaunā skanējumā.

Veterānu koncertā uzstāsies vēl arī tādi mākslinieki kā Harijs Zariņš & "Colt", "Dzidriņas megasistēma", "Keksi", Ginta Krievkalne ar grupu, Laimis & "Sus Tangueros", "Latvian Blues Band", Ēriks Loks, Gunārs Meijers, "Harmony 4 Riga", "Mitrokhin's Master Band", Daiga Petkēviča & "Zaļais irsis", "Rīgas Viļņi", Ineta Rudzīte, "UFO grupa", "Tumsa", "Apvienotais 'BILŽU" brāļu orķestris". Koncertu vadīs Laimis Rācenājs.

Ar visu festivāla "BILDES 2012" koncertu programmu varat iepazīties festivāla mājas lapā. POP-, OP-, FOLK-, ROK-artā veidotā "BILŽU" izstāde "MASKAS" no 1. līdz 3. novembrim būs aplūkojama Rīgas Kongresu namā.

Biļetes iepriekšpārdošanā uz festivāla koncertiem var iegādāties Rīgas Kongresu namā, t/c Spice, "Biļešu paradīzes" kasēs visā Latvijā.